"Waardevol om het hele proces zelf te bekijken"

Chileense bio-walnoten bij Rhumveld

Tholen - Twee medewerkers van Rhumveld Winter & Konijn hebben onlangs een reis gemaakt langs Chileense leveranciers van rozijnen, pruimen en walnoten. Er was ook één biologische walnotenproducent bij. Deze walnoten zullen deze zomer bij Rhumveld verkrijgbaar zijn. "Dit is vrij uniek. Ik denk dat wij momenteel één van de weinige importeurs/distributeurs zijn die Chileense biologische walnoten hebben", vertelt Menno Schmidt van Rhumveld. Hij reisde samen met Eveline Tegelaar af naar Chili. Eveline werkt vanuit Brazilië, Rhumveld heeft daar een Sourcing kantoor om dicht bij de markten en leveranciers in Zuid- en Midden Amerika te zitten, voor kwaliteits- en economische doeleinden.
 

Menno en Eveline.

Rhumveld verwacht dat de eerste partijen Chileense bio-walnoten in juni binnen zullen komen. De distributeur mag 30.000 kilo 'extra light halves' gaan verkopen. "Dit is een derde van de totale bio-walnotenproductie van onze leverancier. De maat waar wij mee werken is 350 units/kilo. Het was essentieel om er vroeg bij te zijn en wij zijn er gelukkig op tijd ingedoken", vertelt Eveline. De Chileense bio-teler teelt op 50 hectare twee variëteiten, Serr en Chandler. "De eerste is een wat vroegere variëteit en de Chandler-walnoten zijn over het algemeen wat groter." Menno verwacht dat de biologische walnoten 25% duurder zullen zijn dan de prijs voor conventioneel. Rhumveld importeert al jaren conventionele Walnoten uit Chili.
 


Menno en Eveline hebben bedrijven bezocht in het gebied rond de Chileense hoofdstad Santiago. Menno geeft aan dat het bijzondere is dat al deze toeleveranciers ook hun eigen velden hebben. "Onze leveranciers zijn zelf telers. Het gaat om coöperaties van telers die geen producten van buitenaf inkopen. Hierdoor controleren en coördineren ze het hele proces. Het biologische aanbod in Chili is wel nog vrij beperkt."
 

Nieuwe aanplant.

Volgens hem is het heel waardevol om de productie met eigen ogen te zien. "We hebben het hele proces bekeken, van teelt tot oogst. De bomen worden leeggeschud met een speciale machine. Vervolgens worden de walnoten gedroogd door de telers zelf, alvorens ze naar de fabriek worden gebracht."


De bomen worden met een speciale machine leeggeschud, dat is hier te zien.

Hij is erg tevreden over de kwaliteit van de biologische walnoten: "Ze zijn erg mooi van kleur (extra light) ze zijn groot en zeer goed van smaak. De Chileense walnoten smaken wat zoeter." Het is voor hem dus niet meer dan logisch om de walnoten in biologische kwaliteit aan te gaan bieden. "De kwaliteit van deze noten is uitstekend en de kwaliteit wint het altijd in noten."
 


Menno en Eveline zijn allebei erg onder de indruk geraakt van het land. Eveline: "Het is een heel ontwikkeld land en de natuur is heel mooi. De grote voordelen van dit soort bezoeken zijn, dat je de mensen achter het product echt leert kennen en ziet waar je product vandaan komt. We willen bij Rhumveld altijd zo dicht mogelijk bij de bron zitten en dat kan op deze manier."
 


Biologische walnoten uit India en Oost Europa worden al jaren door Rhumveld geïmporteerd, het is een heel belangrijk onderdeel van Rhumvelds rijke assortiment biologische noten, eetbare zaden, gedroogd Fruit en Superfoods.
 
Voor meer informatie:
 
Menno Schmidt
Rhumveld Winter & Konijn
Rivium 1e straat 111
2909 LE Capelle aan den IJssel
010 2330900
m.schmidt@rhumveld.com
www.rhumveld.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven