Europarlementariër Huitema komt op voor innovatie in de veredelingssector

Europarlementariër Jan Huitema stelde woensdag 15 april schriftelijke vragen aan de Europese Commissie naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Octrooi Bureau (EPO). De uitspraak bevestigt de mogelijkheid om nieuwe planteigenschappen te patenteren. Dit kan gevolgen hebben voor de innovatie in de veredelingssector. In tegenstelling tot het kwekersrecht bevat het octrooirecht geen kwekersvrijstelling. De kwekersvrijstelling biedt plantenveredelaars de mogelijkheid elkaars rassen en genetisch materiaal te gebruiken om nieuwe variëteiten te kweken. Jan Huitema: "De VVD vindt het onwenselijk dat de wereldwijde voedsel- en zaadproductie in handen komt van slechts een paar bedrijven. Een dergelijke machtsconcentratie kan een gevaar vormen voor de voedselzekerheid en belemmert innovatie. We moeten de kwekersvrijstelling juist verruimen in plaats van inperken. Nederlandse kwekers en veredelaars behoren tot de wereldtop. Zij moeten een goede toegang hebben tot plantenrassen om te kunnen innoveren."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met kantoor Jan Huitema, Lid Europees Parlement (0032 228 45131), jan.huitema@europarl.europa.eu,
www.janhuitema.nl en @jhuitema op twitter.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.