Donderdag 16 april, 23:00 uur, NPO2

Flevolandse landbouw centraal in documentaire Georgica

De documentaire Georgica van regisseur Katelijne Schrama wordt op donderdag 16 april om om 23:00 uur uitgezonden bij de BOS op NPO2. Aan de hand van Vergilius' tweeduizend jaar oude lofzang aan de landbouw en veeteelt Georgica bespreken hedendaagse boeren in Flevoland het verleden, de toekomst en de invloed van overheid en voedselindustrie op het moderne boerenbedrijf.

In de documentaire komen ook biologische boeren aan bod, de nadruk ligt nadruk op de ontwikkeling van de veeteelt en landbouw in Nederland door de jaren heen.

Georgica is de derde en laatste documentaire in het drieluik De Drie Vergiften van de BOS, waarin de drie negatieve emoties onder de loep worden genomen die volgens de leer van Boeddha ten grondslag liggen aan het menselijke en maatschappelijk lijden: woede (Pekka, Alexander Oey), hebzucht (Schuldenaars, Ingeborg Jansen) en onwetendheid (Georgica, Katelijne Schrama).Georgica

De inmiddels overleden Nederlandse boer en politicus Sicco Mansholt was als minister en Eurocommissaris van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog groot pleitbezorger van grootschalige landbouw. Maar later kreeg hij spijt. Op zijn sterfbed zou hij Vergilius' klassieke lofzang Georgica hebben gelezen, een lofzang op het boerenbedrijf en het leven op het platteland. Hij haalde er lessen uit over de verhouding van de mens tot de natuur. Wat vinden de moderne boeren in het hedendaagse Flevoland van deze teksten? Herkennen zij zich er nog in? Aan de hand van de lofzang komen vragen aan bod over de afkomst van ons voedsel, de impact van massaproductie en genetisch gemanipuleerd voedsel.

Uitzending: donderdag 16 april, 23:00 uur op NPO2.

Bekijk hier de trailer:


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.