"Rauwmelkse kaas smaakt beter"
Rijen dik publiek bij koeiendans en opening kaasmakerij Kleikracht
Drukke bedoeling bij de 'koeiendans'.
Om 13:15 uur ging de staldeur open en mochten de koeien de wei in. Om er voor te zorgen dat iedereen het goed kon zien waren er tribunes gebouwd van pallets. "Hierdoor stond het publiek hier en daar zelfs in drie rijen achter elkaar." Het moment was goed gekozen, aangezien het 10 minuten later begon te regenen. "Daardoor waren de toeschouwers van de koeiendans helaas wel wat eerder weg dan andere jaren."
De kaasmakerij, men kan het hele proces volgen door de ramen.
Daarna was het tijd voor de officiƫle opening van de kaasmakerij. "We hadden de kaasmakerij voor de gelegenheid helemaal verstopt in plastic. Gedeputeerde Henk Staghouwer opende de kaasmakerij vervolgens door aan een touw te trekken", aldus Martin. De kaasmakerij is voorzien van grote ramen, zodat het publiek het hele proces met eigen ogen kan bekijken. "Op deze manier houden we de productieruimte schoon en kan men toch het proces zien."
Een kijkje in de kaasmakerij.
De activiteiten op Kleikracht zijn vorig jaar uitgebreid met zelfgemaakte rauwmelkse kaas. Martin vertelt dat er bewust gekozen is voor rauwmelkse kaas. "De smaak van rauwmelkse kaas is beter en het is veel gezonder. We hebben jarenlang gepasteuriseerde kaas verkocht, gemaakt van onze melk, maar op een andere locatie geproduceerd. Er is veel vraag naar echte boerenkaas en daarom zijn we zelf aan de slag gegaan met rauwmelkse kaas. De reacties zijn goed. Zaterdag hebben meerdere kaasmakers van onze kazen geproefd. Zij waren enthousiast, dat doet me goed. Het is mooi om complimenten te krijgen van mensen die zelf al meerdere Cum Laude onderscheidingen hebben ontvangen."
Klaar om gevuld te worden.
Voor meer informatie:
Martin Wiersema
Kleikracht
Schilligeham 3
9951 TN Winsum
0595 438949
06 51012933
[email protected]
www.kleikracht.nl