Uienolie in korrelvorm

Uienolie voorkomt wortelvliegaantasting in schermbloemige gewassen als peen en knolselderij. Sinds dit voorjaar levert uienolie.nl ook geïmpregneerde korrels. Deze speciale korrels worden in geurpaaltjes gebruikt en zorgen voor goede en constante geurverspreiding in schermbloemigen. Korrels zijn eenvoudig in gebruik en zijn ook leverbaar in kleinere hoeveelheden.

De wortelvlieg (Psila rosae) wordt aangetrokken door de geur van schermbloemigen. Deze geur kan gemaskeerd worden met uiengeur. Gedurende 4 jaar zijn er door PPO proeven uitgevoerd naar de wering van wortelvlieg in knolselderij en peen. De geurstof werd op het perceel geplaatst. Hieruit bleek dat het gewas dichtbij de geurolie veel minder werd aangetast dan ver van de olie. Dit leidde meestal tot een halvering van de aantasting (op 15 van de 24 onderzochte percelen). Het effect is statistisch betrouwbaar. Deze toepassing is een aanvulling in de wortelvliegbestrijding. Chemische gewasbescherming blijkt ook lang niet altijd toereikend en ook voor de biologische teelt lijkt geurolie een effectieve bescherming te bieden.
 
Per perceel kan het risico op het optreden van schade door wortelvlieg bepaald worden. Deze risicoanalyse vindt u op www.uienolie.nl.

Voor meer informatie: 06 81086041, www.uienolie.nl
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.