Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resten gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen op gojibessen, chiazaad en quinoa

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar resten van gewasbeschermingsmiddelen op gojibessen, chiazaad en quinoa. Hierbij is bij 12 van de 52 onderzochte monsters een overschrijding van de Maximale Residu Limiet (MRL) geconstateerd. Het ging om 8 monsters van gojibessen, 3 monsters quinoa en 1 monster chiazaad. Bij geen van de afwijkende monsters was sprake van een mogelijk gezondheidsrisico.

In het onderzoek werden zowel producten uit de reguliere als biologische teelt bemonsterd. Ook in diverse monsters afkomstig van de biologische teelt zijn gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Klik hier voor de resultaten.

De NVWA controleert steekproefsgewijs of voldaan wordt aan de Maximale Residu Limiet bij regulier geteelde groente en fruit. Hiervoor analyseert de NVWA jaarlijks 4500 monsters groente en fruit, afkomstig uit de hele wereld. Uit dit onderzoek blijkt dat 98% van het fruit en groente in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen. Gojibessen, chiazaden en quinoa werden in deze bemonstering niet standaard meegenomen. Daarom heeft de NVWA extra onderzoek naar deze populaire producten gedaan. De NVWA zal dit onderzoek in 2015 herhalen.



Wettelijke normen

Hoeveel resten van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld. Dit is de zogenoemde Maximale Residu Limiet (MRL). De EU bepaalt deze MRLs, en zij neemt daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht. Bij een overschrijding van de MRL wordt berekend of de gezondheidsnorm, de zogenoemde ARfD wordt overschreden. Deze Acute Referentie Dosis is de hoeveelheid van een stof die men binnen 24 uur kan innemen zonder noemenswaardige gezondheidseffecten. Bij het berekenen van deze ARfD wordt gerekend met zeer grote porties om de consument zo goed mogelijk te beschermen. Bij deze steekproef zijn geen overschrijdingen van de gezondheidsnorm aangetroffen.

Geen verband gezondheidsklachten na eten gojibessen

In mei 2014 kreeg de NVWA klachten van mensen die na het consumeren van gojibessen moesten overgeven en maagpijn of diarree kregen. De NVWA heeft de gojibessen daarom ook gecontroleerd op de aanwezigheid van ziekmakende micro-organismen. Deze zijn bij het onderzoek niet aangetroffen. Ook de overschrijdingen van de Maximale Residu Limiet (MRL) kunnen deze gezondheidsklachten niet verklaren. De NVWA heeft dus geen oorzaak voor de klachten van consumenten gevonden. Uit de literatuur was al wel bekend dat bij inname van grote hoeveelheden gojibessen misselijkheid en overgeven kan optreden.
Publicatiedatum: