Biologisch ei in top 3 duurzame (paas)eieren

Het gaat de goede kant op met eieren, constateert Questionmark na bijna twee jaar scannen en scoren van in totaal 66 eiermerken in 23 supermarktketens. De zogenaamde legbatterij- of kooi-eieren worden nog wel verwerkt in deegwaren, koekjes of mayonaise, maar worden in winkels nauwelijks meer los aangeboden. Bovendien is er een ruim aanbod van milieu- en diervriendelijke eieren in de supermarkten. De beste drie soorten in 2015 zijn het Gijs-ei, het Rondeel ei en het biologische ei.Top 3 duurzame eieren

Questionmark vergelijkt de prestaties van eiermerken op het gebied van milieu, dierenwelzijn en gezondheid en verwerkt alle scores in een eindcijfer. Meer dan de helft van de eiermerken in Nederlandse supermarkten draagt inmiddels twee of drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. De drie meest diervriendelijke en milieubewuste eieren die in Nederland worden verkocht hebben drie sterren:
  • Gijs-ei, score 8,5: te koop bij Plus.
  • Rondeel ei, score 8,4: te koop bij Albert Heijn.
  • Biologische (EKO) eieren, score 8,4: te koop in alle grote supermarkten.

Het Gijs-ei heeft met een 8,5 de hoogste score. Het kippenvoer voor de kippen van Gijs wordt lokaal geteeld. Dat scheelt in transportafstand en in natuurschade, want in landen als Peru of Brazilië wordt nog veel oerwoud gekapt om plaats te maken voor de verbouwing van veevoer.

Snavels knippen bij scharrelkippen

Scharreleieren met maar één Beter Leven-ster krijgen de laagste scores. Scharrelkippen worden in grote schuren gehouden zonder kooien. De ruimte per kip is zo krap dat de kippenhouder de snavels van kippen moet knippen om stress-gerelateerde verwondingen te voorkomen. Vrije-uitloopkippen (twee sterren) hebben het iets beter omdat ze een stukje naar buiten kunnen lopen. Maar ook bij deze kippen worden regelmatig de snavels geknipt. Alleen de leefruimte van Rondeel, Biologische of Gijs-kippen is groot genoeg en zo ingericht dat zij hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark: "De consument kon nog nooit zo'n goed geïnformeerde keuze maken, dankzij keurmerken en apps zoals Questionmark. Zelfs prijsvechters als de Lidl en de Aldi hebben eieren met drie sterren in hun assortiment. Voor ieder huishouden in Nederland ligt een kip- en milieuvriendelijk ei binnen handbereik."

Questionmark: het verhaal achter producten

Questionmark is een organisatie die door middel van onafhankelijk onderzoek het verhaal achter uw boodschappen vertelt. De Questionmark app geeft in een handomdraai inzicht in de impact van producten op (volks)gezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Questionmark heeft sinds 2013 ruim 27.000 producten uit de supermarkt gescand, onderzocht en gescoord, waaronder vlees, vleesvervangers, zuivel, eieren, bier, fris, water en chocolade. De app is te downloaden op: www.thequestionmark.org.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.