Gezondere voeding in ziekenhuizen?

De 'richtlijnen gezondere kantines' die het Voedingscentrum in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ontwikkeld, bieden handvatten voor het aanbieden van een gezonder aanbod. Met bedrijven die producten leveren, zoals cateraars en de automatenbranche, zijn daar afspraken over te maken. Via het Handvest Gezonder Voedingsaanbod op Scholen is zichtbaar welke bedrijven bij willen dragen aan een gezonder voedingsaanbod op scholen. Ziekenhuizen kunnen hier ook afspraken over maken. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma EditieNL. Daarin werd gesteld dat patiënten en bezoekers in 82% van de Nederlandse ziekenhuizen geconfronteerd worden met snoepautomaten en ongezonde snacks.

De verantwoordelijkheid voor de inrichting van een ziekenhuis ligt bij het betreffende bestuur. Schippers vindt het passend als de gezonde keuze makkelijk voor handen is in een omgeving waar het draait om gezondheid en zorg. Als ziekenhuizen hiermee aan de slag gaan en samenwerking zoeken met andere organisaties, kunnen ze gebruik maken van het Nationaal Programma Preventie Alles is Gezondheid… Hierin zijn diverse private en publieke organisaties betrokken. Een gezond voedingsaanbod in ziekenhuizen past uitstekend binnen de kaders van het Alles is Gezondheid… De minister heeft ook al goede voorbeelden ook al gezien en gehoord in gesprekken met ziekenhuizen en cateraars. Het zou mooi zijn als ziekenhuizen deze goede voorbeelden volgen en individueel of samen actief aan de slag gaan om de gezonde keuze in de zorgomgeving makkelijker te maken.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.