Kan de biologische landbouw de wereld van voedsel voorzien?

Een aantal recente onderzoeken hebben aangetoond dat de wereldpopulatie tot 9,5 miljard zal stijgen tegen 2050, en tot 11 miljard tegen 2100. Daarom maken telers, economen en politici zich zorgen om een grote vraag: hoe kan er genoeg voedsel worden geproduceerd voor iedereen?

De aarde produceert genoeg voedsel voor iedereen, maar er is een groot probleem met de verdeling van het voedsel. Daarom zijn er twee tegenstrijdige trends zichtbaar in onze moderne tijd: ondervoeding en overgewicht.Een recent onderzoek van de Universiteit van California Berkeley heeft aangetoond dat kleinere telers een belangrijke rol kunnen spelen in het tegengaan van voedseltekorten. Het onderzoek toont aan dat als biologische telers genoeg diversificatie methoden gebruiken ze het gat tussen de biologische en de conventionele landbouw kunnen dichten. Een van de grootste redenen is dat het verschil tussen de opbrengsten van de biologische en de conventionele landbouw relatief klein is, kleiner dan eerder aangenomen.

Doordat in de biologische landbouw geen pesticiden en chemicaliën worden gebruikt is deze vorm van landbouw ook veel beter voor het milieu. Het onderzoek laat zien dat terwijl conventionele landbouw zeer productief is, het ook een grote impact heeft op het milieu. Dat gaat op de lange termijn ten koste van productiviteit.

Daarbij hebben experts de neiging om de productiviteit van de biologische landbouw te onderschatten. Het rapport laat zien dat kleine boerenbedrijven 70% van het voedsel ter wereld produceren op maar 25% van het landbouwareaal. Een kleine teler heeft niet veel invloed, maar alle kleine telers bijeen hebben dit zeker wel. En omdat kleine telers geïntegreerd zijn in een lokale markt situaties doen zij er ook het meeste aan om ondervoeding tegen te gaan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.