Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Natasja Oehlen (Biobudget):

"Op naar duurzame voornemens!"

Natasja Oehlen, schrijfster kookboek Biobudget, heeft voor de website Biologisch Lekker Natuurlijk de onderstaande blog over duurzame voornemens geschreven.

Duurzame voornemens
Ik word altijd blij van januari. Iedereen begint een nieuw jaar zo heerlijk optimistisch en vol goede voornemens: de trap nemen in plaats van de lift, gezonder eten, minder toegeven aan die lekkere trek. Toch lukt het maar weinig mensen dit vol te houden… Op naar duurzame voornemens!

Het is mooi dat mensen in januari massaal gezonder willen leven, maar ook wrang dat ze met hun goede bedoelingen winkelwagens volladen met 'gezonde etenswaar'; voedsel waarvan je je kunt afvragen of het wel daadwerkelijk zo gezond is. Zo betekent het '0% vet-etiket' vaak dat er suiker of andere kunstmatige toevoegingen inzit en bevat die 'supergezonde' maaltijdsalade in sommige gevallen zelfs meer vet en suiker dan een diepvriespizza.



Mocht je trouwens denken dat producten met de term 'natuurlijk' per definitie vrij zijn van genetische manipulatie, kom je van een koude kermis thuis. Genetisch Gemanipuleerde Organismes krijg je ook binnen via niet-biologische margarines, deegwaren, zuivel en salades. Lekker natuurlijk...

Het probleem is dat termen als 'natuurlijk, gezond of ambachtelijk' niet beschermd zijn. Het is dus vooral een kwestie van opletten. Hoe minder ingrediënten een product bevat hoe beter. Wil je zeker van je zaak zijn, kies dan producten met het biologisch keurmerk. 'Biologisch' is namelijk wel een wettelijk beschermde term. Anders dan het welbekende 'vinkje', dat aangeeft of iets een gezondere keuze is binnen een productgroep, is dit keurmerk niet te koop. Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces voldoet aan wettelijke voorschriften, gecontroleerd door de onafhankelijke organisatie Skal Biocontrole.

Daarnaast is biologisch eten niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor de aarde. 2015 is het Internationale Jaar van de Bodem en dit is niet zonder reden: de bodem is verantwoordelijk voor meer dan 99% van ons voedsel! Iedere minuut gaat er echter 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond verloren, onder meer door het verbouwen van monoculturen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De keuze van de consument speelt hierin een grote rol, maar bewuster kiezen betekent niet dat je per se meer hoeft te besteden, zo zijn biologische wintergroenten juist zeer budgetvriendelijk!

Hoe mooi zou het dan ook zijn als we in 2015 het goede voornemen om bewuster te kopen ook eens echt gaan uitvoeren? Beter voor ons, beter voor de aarde en in sommige gevallen nog beter voor de portemonnee ook.

Natasja Oehlen, schrijfster kookboek Biobudget

Bron: Biologisch Lekker Natuurlijk
Publicatiedatum: