Bio-beurs: Bodemprofielen en bodemspreekuren op Demeterplein

Met levensgrote bodemprofielen uit het Wagenings bodemmuseum en profielen van bodems van bekende bio-dynamische bedrijven is het Demeterplein op de komende Bio-beurs een interessante leer en ontmoetingsplaats over 'levende bodems' als basis van een gezond landbouwsysteem. De Bio-beurs wordt op woensdag 21 en donderdag 22 januari gehouden in de IJsselhallen Zwolle.

2015 is het internationale Jaar van de Bodem. De bio-dynamische landbouw is al van oudsher voorloper waar het gaat om versterking van het bodemleven. Bio-dynamische boeren koesteren dit bodemleven door gebruik van compost, vaste mest, lage bemestingsniveaus, een verbod op gangbare drijfmest, een ruime vruchtwisseling en gebruik van compostpreparaten.Naast de tentoonstelling met bodemprofielen is er een bodemlaboratorium waarin u van alles kunt zien, ruiken en beleven wat betreft bodemstructuur, humus, bodemdiertjes en compostpreparaten. In het bodemlab kunt u ter plekke de actieve organische stof van uw grond laten meten. Dat is het deel van de organische stof die bijvoorbeeld mineralen buffert. Voor de test is 50 gram grond voldoende, liefst thuis even op de kachel of verwarming gedroogd.

Vanzelfsprekend is er ook ruimte voor ontmoeting en uitwisseling in ons café. Beide dagen zijn er vertegenwoordigers aanwezig van opleidingscentrum Warmonderhof, de BD-Vereniging en Stichting Demeter om vragen over scholing, omschakeling en lidmaatschappen te beantwoorden.

Er zijn op ons plein doorlopend deskundigen aanwezig op allerlei terreinen van bodemvruchtbaarheid. Het programma hiervan wordt op het plein aangegeven.

Verder zijn er nog speciale presentaties van een drietal bodemkundigen op het plein over de levensgrote bodemprofielen.

Op woensdag van 11:30 tot 12:30 uur met Jan Bokhorst/16:30 tot 17:30 uur Ruud Hendriks. Donderdag van 11.45 tot 12:45 uur Coen ter Berg en van 14:15 tot 15:15 uur nogmaals Ruud Hendriks.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn om 'door te schakelen' naar Demeter wordt op donderdag 22 januari van 16:45-17:45 uur wordt door Leen Janmaat en Petra Derkzen in Meerhal 1 de workshop 'Bodem als basis' gegeven.

Het Demeter-plein is een samenwerking tussen Stichting Demeter, de BD-Vereniging, Warmonderhof en wordt mede mogelijk gemaakt door EkoPlaza, Estafette Odin, Landgilde, Landgoed Kraaybeekerhof en Stichting Grondbeheer

Voor meer informatie: Loes van Loenen, Bert van Ruitenbeek of Ruud Hendriks.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.