Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Personeel in dienst? Let op het nieuwe begrip 'aanzeggen'

Het arbeidsrecht gaat met ingang van 2015 stevig op de schop. Zowel per 01 januari als per 1 juli vinden diverse ingrijpende wijzigingen plaats die een grote impact kunnen hebben op de dagelijkse praktijk!

Eén van de eerste dingen waar u als werkgever in het nieuwe jaar mee te maken kunt krijgen, is het 'aanzeggen' van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, ruim een maand voordat de einddatum van deze arbeidsovereenkomst bereikt wordt.

Aanzeggen, wat houdt dat in? Het is met ingang van 1 januari 2015 de bedoeling dat bij alle arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd van 6 maanden of langer de werknemer één maand van tevoren wordt ingelicht over het al of niet verlengen van deze overeenkomst.

Indien niet verlengd wordt, kunt u volstaan met de mededeling dat dit niet zal gebeuren. Indien wel verlengd wordt, dan zal tevens aangegeven moeten worden op welke wijze dit zal gebeuren (voor dezelfde duur en op basis van dezelfde voorwaarden, of op een andere wijze dan de huidige overeenkomst).

Wanneer u het aanzeggen te laat of zelfs helemaal niet doet, dan kan de werknemer aanspraak maken op een 'schadevergoeding' ter hoogte van het salaris over de termijn waarover u te laat was met aanzeggen. Derhalve maximaal het salaris over 1 maand, u kunt immers niet meer dan 1 maand te laat zijn.

De benadeelde werknemer kan deze vergoeding vorderen tot maximaal 2 maanden na de einddatum van de oude overeenkomst. En zowel de werknemer voor wie géén verlenging heeft plaatsgevonden als degene die wel nog steeds bij u in dienst is, mag dus om deze vergoeding vragen! In hoeverre een werknemer die blijft dit ook zal doen is natuurlijk maar de vraag, maar hij heeft wel een wettelijk recht hiertoe.

De wetswijziging gaat in op 1 januari 2015 en geldt daardoor voor arbeidsovereenkomsten die eindigen op 1 februari 2015 of later. Het is daarom raadzaam om in de laatste week van 2014 alvast te inventariseren of er arbeidsovereenkomsten zijn die begin februari 2015 eindigen en de aanzeggingsbrief voor deze overeenkomst op te stellen en aan de werknemer te overhandigen. Immers, anders bent u al snel minimaal een aantal dagen te laat!

Ondernemers die zijn aangesloten bij Vakadi in Houten zijn uitvoerig geïnformeerd via nieuwsbrieven en workshops. Voor meer informatie en persoonlijk advies kunt u terecht bij Vakadi te Houten.

Vakadi
Molenland 9a
3994 TA Houten
030 6360654
info@vakadi.nl
www.vakadi.nl
Publicatiedatum: