"Biologische sector in Europa heeft zijn kracht bewezen"

EU-landbouwministers steunen eisen biologische sector

Goed nieuws voor de Europese biologische branche. De Europese landbouwministers hebben gisteren (15 december) vergaderd over de nieuwe regelgeving voor de biologische landbouw en er is besloten om de aanpak ten opzichte van de nieuwe bio-verordening te wijzigen. Er heerst al een tijdje onrust in de biologische landbouwsector, omdat diverse actoren binnen de sector vreesden dat de serie nieuwe voorstellen van de Europese Commissie de groei van de sector zou gaan belemmeren.

De EU-ministers van Landbouw hebben 15 december een niet-bindend verslag met een samenvatting van de vooruitgang die is geboekt onder de sterke leiding van het Italiaanse voorzitterschap over het voorstel van de Commissie voor een nieuwe biologische regelgeving onderschreven. Toch werd een wettelijk bindend deel van het voorstel afgewezen. De raad erkent hiermee dus dat het huidige voorstel teveel gebreken heeft.

De nieuwe landbouwcommissaris Phil Hogan zei dat de biologische sector een belangrijke sector is voor het scheppen van werkgelegenheid, dat de sector met 9 procent per jaar groeit en dat deze daarom moet worden ondersteund door regelgeving. Hij vervolgde: "Niemand betwist het feit dat het huidige voorstel onaanvaardbaar is."

"Het is erg positief dat de Raad en de Commissie erkennen hoe problematisch het voorstel van de Commissie zou zijn voor de biologische voeding en landbouw", zei IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes. "Sinds de Commissie met dit proces begonnen is, heeft IFOAM EU gezegd dat de meest effectieve manier om de biologische eisen, het consumentenvertrouwen en de ontwikkeling van de markt te versterken is om de bestaande regelgeving te verbeteren. Wij zijn zeer verheugd dat het Italiaanse voorzitterschap het voorstel van de Commissie voor de eerste 19 artikelen terug in lijn heeft gebracht met de huidige regelgeving."

IFOAM-directeur Marco Schlüter: "Tien van de elf door het voorzitterschap voorgestelde richtlijnen die door de raad opgemerkt zijn komen overeen met onze eisen voor verbetering. Dit succes toont het belang van de biologische sector in Europa. De ministers hebben de complexiteit van de regelgeving erkend en verklaard dat niets kan worden afgesproken tot alles is overeengekomen. De biologische sector in Europa heeft zijn kracht bewezen, met nationale ministeries die het bewijsmateriaal beoordeeld hebben en geluisterd hebben naar de biologische 'stakeholders' in hun land."

Sabine Eigenschink, vice-voorzitter van IFOAM EU, zegt: "Onder het Italiaanse voorzitterschap is belangrijke vooruitgang geboekt, maar er moet nog veel gebeuren om dit voorstel om te zetten een wetgeving die de verdere ontwikkeling van biologisch in Europa zal ondersteunen. Sommige van de moeilijkste gebieden - controles, invoer en drempels - zijn nog niet afgehandeld. Bovendien moet de Commissie er voor zorgen dat er voldoende middelen gewijd zullen zijn aan het oplossen van de lange openstaande onderwerpen, zoals pluimvee en kassen."

Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.