Basiscursus Natural Urban Beekeeping Rotterdam 2015; Het Nieuwe Imkeren

In 2015 wordt een nieuwe cursus 'Natuurlijk Imkeren' met Immeke en Wim van Grasstek georganiseerd. De cursus bestaat uit 12 bijeenkomsten over het natuurlijk imkeren in de stad. De cursus start met vier theorielessen op de woensdagavond: 11 februari, 18 februari, 11 maart, 18 maart 2015 van 20:00-22:00 uur.

De praktijklessen met Wim van Grasstek vinden ook plaats op woensdagen, 15 april, 13 mei, 27 mei, 10 en 24 juni, 1 juli en 16 september 2015. Omdat de cursisten dan echt 'de bijen in gaan' starten ze eerder: 18:30-21:30 uur. Daarnaast is het de bedoeling dat je tijdens het zwermseizoen een zwerm mee helpt scheppen. Omdat dat niet is in te plannen verwachten de organisatoren een zekere flexibiliteit en eigen inzet in deze periode. Deze data en tijdstippen zijn afhankelijk van de bijen.

Inhoud van de cursus

Tijdens de cursus gaan de cursisten de bijen volgen in hun natuurlijke ontwikkeling vanuit de lente naar de winter toe. Dat doen ze in de praktijk door zelf naar de bijen te kijken, ze te begeleiden en te leren inschatten wanneer ze door de imker ondersteund moeten worden. Belangrijk daarin is dat ze verder kijken dan de plek van de kast zelf en de gehele leefomgeving meenemen met de vraag of er genoeg voedsel te vinden is voor de bij. In deze cursus gaat bijzondere aandacht uit naar het natuurlijke zwermgedrag. Twee extra praktijklessen worden ingevoegd op het moment dat de bijen gaan zwermen. Tijdens de cursus zal men uitgebreid stilstaan bij het zwermen en het scheppen van een zwerm. De data voor deze 'zwermlessen' zijn niet van te voren niet in te plannen.


Over Wim van Grasstek, BD-imker

Wim is ruim 33 jaar imker, geeft cursussen en is veelgevraagd spreker over het natuurlijke en bio-dynamisch imkeren in het hele land. Hij heeft de Nederlandse Natuurbouwkast ontwikkeld waar bijen in een ongedeelde organische ruimte optimaal kunnen leven. Samen met Albert Muller is hij dé expert en docent op het gebied van het bio-dynamische imkeren in Nederland. Wim zal je nooit zien in een imkerpak en met handschoenen. Hij imkert in het ritme van bijen en met respect. Met blote handen. Zoals hij zelf zegt: "Om met ze te kunnen communiceren, moet je letterlijk je kleed af doen." (www.bdimkers.nl)

Over Immeke

Immeke bestaat uit de imkers Rinske Kreukniet en Angélique Berger - de Meijer. Zij imkeren op bio-dynamische wijze op een volkstuin in Rotterdam en in Trompenburg Tuinen & Arboretum te Rotterdam. Sinds 2012, het Jaar van de bij, vormen zij samen Immeke. Immeke houdt honingzoete praatjes en ontwikkelt educatieve projecten voor jong en oud met inspiratie vanuit het wezen van de bij. Zij verbinden de kennis van het Biodynamisch imkeren met het imkeren in de stad. (www.immeke.nl)

Over I Love Beeing

I Love Beeing wil een ode aan de bijen brengen. Dit omdat wij mensen veel aan de bij te danken hebben én er ontzettend veel van kunnen leren. We willen de bij weer bij laten zijn en we kunnen ze daarbij helpen door hun leefomstandigheden zo optimaal mogelijk te maken. Vandaar dat I Love Beeing kiest voor een samenwerking met Immeke. Het is tijd voor Het Nieuwe Imkeren! I love Beeing is onderdeel van Stichting The Tipping Point en bestaat sinds 2011. (www.ilovebeeing.nl)

Praktische informatie

De cursus heeft plaats voor minimaal 12 cursisten. Inschrijven kan via: bericht@immeke.nl. Bij minder aanmeldingen gaat de cursus niet door.

Locatie

Trompenburg Tuinen & Arboretum, Rotterdam .

Kosten

Voor 12 lessen 290 euro dit is inclusief het cursusboekje van I Love Beeing, een wandel jaarkaart voor Trompenburg Tuinen & Arboretum en iedere cursusavond koffie en thee.

Wil je nog niet zelf de bijen in en eerst alleen het theoriegedeelte doen? Dan betaal je 90 euro voor vier lessen.

Het cursusgeld kan worden overgemaakt naar rekeningnummer 39 04 65 720 ten name van The Tipping Point te Amsterdam onder vermelding van Basiscursus Natural Urban Beekeeping Rotterdam. Verder moet er een goed imkerpak worden aangeschaft. Omdat er afgelopen jaar verschillende ziektes onder de bijen heersten willen we geen risico lopen en alle pakken tijdens het hele seizoen bij ons houden. Aan het einde van de cursus kunnen de pakken dan worden meegenomen. Houd dus rekening met de kosten voor de aanschaf van een imkerpak (vanaf 30 euro) Voor meer informatie: www.immeke.nl of op www.ilovebeeing.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven