Vreest voor integriteit kokosschap

"Poppe Braam, DO-IT: "Ontzettend veel prijsexplosies op bio-ingrediëntenmarkt"

Tholen – DO-IT in Barneveld importeert en exporteert 100 procent biologische grondstoffen. Door de internationale focus van de handel is het bedrijf erg afhankelijk van de situatie op de wereldwijde handelsmarkt. Directeur Poppe Braam geeft aan dat het ondanks prijsexplosies en aanbodtekorten heel goed gaat met DO-IT. "Ons bedrijf maakt dit jaar weer een flinke groei door. Zoals het er nu naar uitziet groeien we in 2014 met 15 procent."

Poppe vertelt dat de markt de laatste jaren weer goed aangetrokken is. "Waar 2008 nog echt een topjaar was, werd het daarna een stuk minder. De crisis in de periode 2009 tot 2011 zorgde voor stagnatie in de biologische markt. En in 2012, 2013 en 2014 nam de bio-consumptie juist een enorme vlucht. Belangrijk aandachtspunt is wel dat de vraag sneller groeit dan het aanbod. Boeren en telers kunnen ook niet van de ene op de andere dag omschakelen. Wel blijven we bij DO-IT continu bezig met nieuwe projecten."


Poppe Braam toont wat producten van Amaizin en La BIO IDEA, de merken van DO-IT.

'Eeuw van de boeren'

Bij DO-IT merken ze dat het aantal producten dat sterk in prijs stijgt elk jaar toeneemt. "We zien ontzettend veel prijsexplosies op de markt. Het aantal producten dat sterk in prijs stijgt, neemt elk jaar toe. Dit is echt de eeuw van de boeren, zij kunnen er weer geld aan verdienen." Niet alle producten zijn momenteel goed verkrijgbaar. Zo geeft Poppe aan dat de situatie in de hazelnoten bijvoorbeeld zorgwekkend is. "Er is een groot tekort aan hazelnoten. En in de spelt en olijven is het niet veel beter. Dit is deels het gevolg van speculatie, maar het komt ook doordat de boeren recht hebben op een betere prijs. Hierdoor zijn diverse producten beperkt beschikbaar."

Kokos

Een belangrijk aandachtspunt is voor Poppe de integriteit in het schap met kokosproducten. "Alles rond kokos is heel hot en we merken dat daar misbruik van gemaakt wordt door verschillende partijen. Het schap is echt een jungle geworden, waarin een oerwoud aan kwaliteiten te vinden is. Hier moeten we echt mee oppassen. Sommige producenten brengen compleet onzinnige kokosproducten op de markt. Dit vind ik een gevaarlijke ontwikkeling. De integriteit staat op het spel."

Voor meer informatie:

Poppe Braam
DO-IT
Hermesweg 7
3771 ND Barneveld
085 4870487
Poppe@organic.nl
www.organic.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven