Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bavo van den Idsert, directeur Bionext:

"Vrijblijvendheid voor voedingsgiganten moet eraf"

Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, wil met zijn blogs op WordPress.com onze relatie met voeding en landbouw een podium geven. In de onderstaande blog roept hij het bedrijfsleven op om in Amsterdam geen ongezonde snacks en levensmiddelen meer aan te bieden in een omtrek van 500 meter van scholen vandaan. Ook ziet hij hierin een grote rol voor de overheid weggelegd. De overheid moet in zijn ogen de jeugd beschermen en het bedrijfsleven een halt toeroepen.

Vrijblijvendheid voor voedingsgiganten moet eraf
Het meest opvallende recente voedingsnieuws is het opzeggen van het samenwerkingsverband met Nestlé door de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg. De steun van de multinational aan het Healthy Kids Programm omschrijft hij als een wassen neus. Leuk voor de Bühne, maar de obesitaspercentages bij de Amsterdamse jeugd blijven maar stijgen. Dat bedraagt inmiddels 13% van de Amsterdamse kinderen. En meer dan de helft van de Amsterdamse jeugd heeft overgewicht. Er moet dus iets anders gebeuren, daarom geeft Van der Burg dit signaal af. Alleen wat geld overmaken is volgens de wethouder niet meer voldoende.

Onze overheid, die graag de verantwoordelijkheid bij de burger en bedrijfsleven legt, moet iets anders bedenken. Van der Burg, hoewel van liberale huize, wil dat de vrijblijvendheid eraf gaat. In Amsterdam is een programma opgezet rond scholen om via sport, voedingsvoorlichting en schooltuinen het overgewicht probleem te lijf te gaan. Binnenkort moet er een groot onderzoek van professor Jaap Seidell van start gaan naar effecten van gezonde voeding op leerprestaties, lichaamsgewicht en sociale cohesie in Amsterdamse achterstandswijken. Steun van het bedrijfsleven is noodzakelijk, niet via een donatie voor een fake-programma, maar door te stoppen met het verkopen van de echte boosdoeners: frisdranken, energydrinks, snoep, snacks, frituur en andere zoete suiker- of zoute vethoudende dikmakers. Geen vendingmachines meer in de scholen, geen ongezonde snack- en levensmiddelenaanbieders meer in een omtrek van 500 meter van scholen. En stoppen met reclame en sponsormogelijkheden voor dit soort producten, in combinatie met hoge belastingen. En voor die laatste maatregelen hebben we een overheid nodig, die de jeugd beschermt en het bedrijfsleven een halt toe roept. Daar hoort natuurlijk ook goed voedingsonderwijs bij.

Klik hier om naar de blog te gaan.
Publicatiedatum: