Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sinterklaasmelken anno 2014 in beeld

Zaterdag 6 december jongstleden hebben Melksommelier Bas de Groot en biologisch melkveehouder Arie van de Berg van Hoeve Ackerdijk een oud gebruik nieuw leven in geblazen. Dit oude gebruik Sinterklaasmelken in de ene regio en in de andere Sint Katerijnemelken geheten is van oorsprong het gebruik dat op 5 december de melkmeiden en knechten midden in de nacht de koeien in het weiland mochten melken en mochten houden.

Voor de boer een manier om zijn goedgevigheid en rijkdom tentoon te spreiden met als bijkomstigheid dat hij die ochtend langer op zijn bed mocht blijven liggen.


Melksommelier Bas de Groot. Foto: Guus Schoonewille.

Met een korte aanlooptijd tussen de overige bedrijvigheid door hebben Bas en Arie dit oude gebruik nieuw leven in weten te blazen. Zij hebben burgers uitgenodigd op Hoeve Ackerdijk voor een rondleiding over het bedrijf, uitleg te geven over de moderne biologische melkveehouderij, maar ook melk als uniek smaakvol regioproduct op een voetstuk te zetten.



Terwijl de ene helft van de groep met Arie en stagiair Emiel meehielpen in de melkstal, had Bas levendige gesprekken bij een mok warme chocolademelk van melk van Hoeve Ackerdijk over de smaak van rauwe melk. De gevaren, de wetgeving en de mogelijkheid voor boeren en burgers om samen te werken dit product van de boerderij naar de keukentafel te krijgen. De meeste deelnemers wilden juist hier graag informatie over krijgen en er werden dan ook vele goede geïnteresseerde vragen gesteld.



Duidelijk is dat de wens om regio eigen rauwe melk te verkrijgen is aan het toe nemen. Met als extra kwaliteitskeurmerk naast het biologische die van 'we kennen elkaar'. Wordt dus vervolgd.



Het evenement Sinterklaasmelken is een voorbeeld van hoe bestaande verhalen in de agrarische sector een cultuurdrager kunnen krijgen om nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten. In 2015 gaat Bas de Groot dan ook nauw samenwerken met Mariska Verhulst van Buro V, onder andere bekend van de Festivals Oerol, Duizel in het park en het Boer zoekt Vrouw Festival. Bas de Groot is onder andere werkzaam geweest op de Warmonderhof, Medeoprichter van Expertisegroep Stadslandbouw Eetbaar Rotterdam en Stadslandbouwbedrijf Uit je eigen stad en Melksommelier onder de naam Terroir Rauwe Melk.

Nieuwsgierig naar hun samenwerking? Stuur een mail met u contactgegevens naar bas.walden21@gmail.com en u wordt op de hoogte gehouden.
Publicatiedatum: