Boeren zoeken zelf kennis over Bodembiologie

De cursus Bodembiologie was in Friesland met drie kleine groepen van totaal 50 deelnemers weer goed bezocht. Deze cursus op initiatief van Theo Mulder van Mulder Agro is in de afgelopen jaren al vier keer gegeven aan in totaal 215 deelnemers. Niet alleen boeren; ook enkele dierenartsen, veevoeradviseurs, bemestingsdeskundigen en landbouwjournalisten zaten aan tafel.

Cursusleider Reneé Jochums van Groeibalans: "Vanuit Zundert reed ik naar Kollumerzwaag om dinsdagmiddag en –avond en woensdag mijn lessen te geven aan drie of vier kleine groepen. Dat is pittig maar het gééft ook veel energie om voor zo'n gevarieerde groep te vertellen. Boeren willen meer weten over hun eigen bodem en halen de kennis zelf op om daarmee onafhankelijker te worden van allerlei input naar hun bedrijf. Ze investeren in de bedrijfsgezondheid van de dieren door met de bodem te gaan sturen. Grondonderzoek uit laboratoriums kost veel geld en ze worden door de overheid ook verplicht gesteld maar de kennis over de bodembiologie krijgen ze er niet bij. Daarom wil ik dat graag aanbieden."Reneé vervolgt: "In Kollumerzwaag zaten we in het dorpshuis en in Lemelerveld zitten wij bij een boer in een zaaltje boven de stal. Sommige deelnemers maken net als ik veel kilometers. Een deelnemer uit De Meern reisde 1,5 uur per trein naar Kollumerzwaag en een andere boer kwam met de auto van Lelystad naar Lemelerveld, omdat die datum beter past."

Volgens Theo Mulder zoeken steeds meer mensen naar kennis over de samenhang van alle bodemorganismen. "In het onderwijs was daar geen aandacht meer voor, maar dat verandert. De bodem is het productiekapitaal van de boer. De moeten weer de apotheken van de toekomst worden. Van Pharmacie naar de FARMacie."

2015 is het jaar van de bodem. Op de Bio-beurs 2015 (21–22 januari) in Zwolle is een totaaloverzicht van alle bodem-literatuur te vinden en cursusaanbod.

Voor meer informatie: www.groeibalans.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven