"Rapporteur Europees Parlement: "We willen geen volledige herziening"

IFOAM EU dringt aan op radicaal nieuw voorstel voor bio-regelgeving

Het Europees Parlement heeft woensdag 3 december een hoorzitting gehouden over het wetsvoorstel voor de nieuwe biologische EU-regelgeving. Het levendige debat bevestigde de noodzaak van een verandering in de aanpak. De rapporteur van het Europees Parlement, Martin Häusling, concludeerde dat "We geen volledige herziening van de biologische regelgeving in de EU willen, maar een hervorming die zal werken in de praktijk. Dit is de ambitie van het parlement". Hiermee volgt hij een belangrijke eis van de sector en veel verschillende belanghebbenden.

Jan Plagge, lid van de IFOAM EU-raad, verklaarde tijdens de hoorzitting dat "De biologische sector altijd opengestaan heeft voor een stapsgewijze verbetering van de huidige verordening, zoals op de invoer, de glastuinbouw en de gevogelteregelgeving. Helaas zal het voorstel in zijn huidige vorm leiden tot een enorm verlies van de biologische productie in Europa en de werkgelegenheid en groei ernstig ondermijnen. Als we de gemeenschappelijke doelstelling voor duurzame groei van biologisch in de EU willen bereiken, moet er een nieuw voorstel komen."

IFOAM EU is verheugd over de aankondiging door 'DG Agriculture Commissioner' Hogan om een frisse blik te gaan werpen op het voorstel. Christopher Stopes, directeur van IFOAM EU, daarover: "De Europese Commissie heeft begrepen dat ze te ver is te gaan met hun wetsvoorstel dat de hele sector op zijn kop zal zetten. IFOAM EU kijkt uit naar de zoektocht naar constructieve oplossingen voor een ambitieus kader waarmee een duurzame groei van de biologische productie in Europa mogelijk wordt."

Het IFOAM EU-standpunt geeft een gedetailleerde analyse van het oorspronkelijke voorstel van de Commissie. IFOAM EU dringt er bij het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU Raad op aan om te komen met een radicaal nieuw voorstel. Een nieuwe aanpak kan resulteren in een verordening die voortbouwt op het succes van de huidige verordening, en zal een kader vormen voor duurzame groei van de sector. Dit met het besef dat de bio-branche goed is voor banen en verdere groei, evenals het milieu en het dierenwelzijn.

Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven