Internationale coalitie start bezwaarprocedure tegen soja-octrooi Monsanto

Samen met organisaties uit tien Europese lidstaten start Bionext een nieuwe bezwaarprocedure tegen een octrooi. Dit keer gaat het om een octrooi van Monsanto op eigenschappen van wilde soja-rassen. Natuurlijke eigenschappen van planten worden steeds vaker als 'uitvinding' vastgelegd in een octrooi. Bionext wijst deze ontwikkeling af omdat het de innovatie in de verdeling belemmert en kleine zaadbedrijven uit de markt gedrukt worden.

In februari 2014 heeft het Europees Octrooibureau in München (EOB) een octrooi verleend aan Monsanto (EP2134870) op het screenen en selecteren van sojaplanten die zijn aangepast aan bepaalde klimaatzones. Het gaat om circa 250 wilde en gekweekte soorten uit Azië en Australië. Monsanto heeft daardoor een monopolie gekregen op het toekomstig gebruik van honderden natuurlijke DNA-variaties in klassiek veredelde sojabonen.Volgens de Europese octrooiwetgeving is het verboden om klassieke veredelingsmethoden en plantenrassen te octrooieren. Maaike Raaijmakers, projectleider Bionext: "Bedrijven als Monsanto weten dat en omzeilen die wetgeving door hun octrooi-aanvragen zo breed en vaag mogelijk te maken. Ze claimen een hele groep rassen als hun uitvinding en gebruiken andere termen zoals screening om hun methodiek te beschrijven. Bionext wil dat de Europese octrooiwetgeving wordt aangescherpt zodat deze praktijken in de toekomst onmogelijk worden gemaakt. Dit soort octrooien vormen op termijn een bedreiging voor de biodiversiteit."

Inmiddels zijn circa 120 octrooien verleend op eigenschappen van klassiek veredelde planten. Raaijmakers: "De vrije toegang tot zaden en planten wordt hierdoor steeds meer ingeperkt. Dit belemmert de innovatie in de veredeling en leidt ertoe dat kleine zaadbedrijven uit de markt gedrukt worden."

De bezwaarprocedure tegen het octrooi is een initiatief van Bionext (Nederland), De Berne Declaration (Zwitserland), GeneWatch (UK), Greenpeace, Misereor (Duitsland), Ontwikkelingsfonds (Noorwegen), No Patents on Life (Duitsland), Red de Semillas (Spanje), Rete Semi rurali (Italië), Reseau Semences Paysannes (Frankrijk) en Swissaid (Zwitserland). De coalitie wordt ondersteund door enkele honderden andere organisaties.

Klik hier voor meer informatie over het octrooi.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven