Bedrijven dreigen met kort geding tegen staatssecretaris

Pluimveesector eist effectievere aanpak vogelgriep

Nu het erop lijkt dat wilde eenden de bron van de vogelgriepbesmettingen in Nederland zijn, willen pluimveebedrijven dat de aanpak van de uitbraak wordt aangepast. Daar pleit de Nepluvi voor, de Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie.

In uitwerpselen van twee smienten werd het dodelijke en zeer besmettelijke H5-type aangetroffen. De uitwerpselen werden in de buurt van Kamerik (provincie Utrecht) gevonden.

Volgens voorzitter Jan Odink van Nepluvi zitten er nauwelijks pluimveebedrijven rond waterrijke gebieden, waar de eenden verblijven. "70 tot 80 procent van de pluimveebedrijven zitten rond Barneveld, midden op de Veluwe. Daar hebben we deze risico's niet", zegt de voorzitter. "Wij willen daarom dat de aanpak van de uitbraak nu aangepast wordt."

Odink vindt het onnodig om pluimveebedrijven te ruimen. Odink zegt dat slachtkuikens eerst uitgebreid getest kunnen worden voor ze geslacht worden. En als er geen vogelgriep geconstateerd is, kunnen de pluimveebedrijven verder met hun werk, aldus Odink.

Kort geding

Pluimveebedrijven dreigen met een kort geding tegen staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Ze zijn boos over haar aanpak van de vogelgriep.

De Nepluvi zegt dat de overheid te laat op de hoogte was van de vogelgriepuitbraak en daarna zeer ingrijpend te werk ging. "Dat levert heel veel schade op", aldus voorzitter Jan Odink.

De bedrijven wachten het overleg met Dijksma af voor ze naar de rechter stappen. Dat overleg is vanmiddag (2 december) om 16.00 uur.

Bron: NOS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.