België: Biogarantie ontvangt leden Leading Organic Alliance

Op 20 en 21 november was Biogarantie gastheer voor de LOA-meeting, een samenwerkingsverband tussen onafhankelijke Europese biolabels.

LOA (Leading Organic Alliance) werd zo'n zes jaar geleden gestart op initiatief van Soil Association, KRAV en Biogarantie. Vrij snel sloten ook ICEA, Naturland, BioLand, BioSuisse, Bio-Austria, Ecovalia, EKO-keurmerk en Debio aan. Jaarlijks zijn er drie meetings, waarvan één update-meeting tijdens BioFach en twee meerdaagse meetings.

Biogarantie ontving de vertegenwoordigers van de biolabels in Koningsteen in Kapelle-op-den-Bos. Het doel van de alliantie is om informatie uit te wisselen over de respectievelijke lastenboeken en de krachten te bundelen in werkgroepen rond bepaalde thema's. Ook wat de toepassing en meetbaarheid van de criteria betreft, kunnen we veel leren van elkaar. Hoe ver we daar in gaan en hoe we dit praktisch kunnen toepassen blijft telkens een onderwerp van discussie waarin de alliantie zijn weg moet vinden.

Tijdens de laatste vergadering konden de aanwezigen onder andere inspiratie opdoen over verschillende tools om de biodiversiteit op de landbouwbedrijven in kaart te brengen. Uiteraard moet zo'n programma aangepast worden aan de lokale situatie, en dan meer bepaald de fauna, flora en landschapskenmerken. Omdat biodiversiteit ook deel uitmaakt van het duurzaamheidscharter van Biogarantie is dit nuttige informatie om mee te nemen in de toekomstplanning van Biogarantie. Hierover volgt binnenkort meer nieuws.

Verder stelde de werkgroep rond sociale criteria zijn bevindingen voor. Sociale wantoestanden zijn geen dringend probleem bij Belgische bio-bedrijven, en dus zijn de voorgestelde criteria niet prioritair voor Biogarantie. De presentatie door BioSuisse over de lokale eerlijke handel was wel een thema dat aansluit op de vragen van onze sector. Wordt dus ook verder opgevolgd.

Zoals vermeld bekijken we begin 2015 samen met de Biogarantiehouders in de hele sector wat er kan en mag verwacht worden van het Biogarantielabel en lastenboek tijdens de komende jaren. Ook LOA zal hier aan bod komen.

Bron: BioForum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven