Ouderwets 'Sinterklaasmelken' op Hoeve Ackerdijk

Melksommelier Bas de Groot en melkveehouder Arie van de Berg blazen het oude gebruik van Sinterklaasmelken nieuw leven in. Dit gaat op zaterdag 6 december aanstaande op Hoeve Ackerdijk in Schipluiden gebeuren.

Sinterklaasmelken is het gebruik dat de boerenknechten en melkmeiden heel vroeg in de ochtend de wei in mochten om de koeien te melken en de melk mee naar huis te nemen. Dit gebruik hoorde in de traditie van het Lezen, waarbij de resten op het land mochten worden opgeraapt door de armen. Aangezien melk vroeger meer een seizoensproduct was en de melkproductie in december flink terugliep ging het ook hier om de laatste restanten.Door het extreme zachte weer van dit jaar is de verwachting dat de Montebeliarde, MRIJ en Blaarkop koeien op 6 december nog naar buiten kunnen bij biologisch melkbedrijf Hoeve Ackerdijck. Bas en Arie nodigen iedereen uit om 16:00 uur naar Hoeve Ackerdijck te komen aan de Rotterdamseweg 223, 2636 KC Schipluiden (bij Delft) om bij het binnenhalen van de kudde aanwezig te zijn. Hierna zal de kudde in 7 rondes gemolken worden in de melkstal, waarbij elke ronde 6 mensen in de melkput kunnen komen kijken en meehelpen. Buiten de put zal Bas de Groot als melksommelier vertellen over het unieke eigen karakter van de melk van Hoeve Ackerdijk en kan ieder uiteraard van de melk van het bedrijf een kop warme chocolademelk krijgen.

Alle bezoekers mogen daarnaast een schone literfles meenemen om hun eigen fles aan de melktank te vullen voor thuis.

Het aantal plekken is beperkt tot 45 personen, daarom dient u zich op te geven via themoomannl@gmail.com. Kosten: voor deelname vragen wij ieder een bedrag achter te laten voor wat het hen waard is.

Voor meer informatie: Facebook en www.hoeveackerdijk.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven