Concreet aan de slag met meer regionale producten in zorgmaaltijden

Meest nijpende behoeften zorginstellingen in kaart gebracht tijdens werkconferentie

In het Centrum Biologische Landbouw in Lelystad hebben facilitair managers, koks, producenten, gemeenten, kennisinstellingen en andere betrokkenen afkomstig uit de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht en Noord-Holland gezamenlijk de belangrijkste behoeften in kaart gebracht op het gebied van regionale producten in de zorgmaaltijd. Deze activiteit was onderdeel van een werkconferentie op 27 november jongstleden, mogelijk gemaakt vanuit het project 'Duurzaam en gezond voedsel voor jong en oud', uitgevoerd vanuit het Kennisprogramma Duurzaam Door van de Provincie Flevoland. De organisatoren van de conferentie, Centrum Biologische Landbouw en CAH Vilentum Hogeschool gaan samen met de enthousiaste deelnemers rondom de vastgestelde behoeften concrete vervolgtrajecten tot stand brengen die de zorginstellingen op dit gebied kunnen ondersteunen.

De werkconferentie werd ingeleid door Suzanne Tummers-Stienen van Bidvest Deli XL, die de deelnemers inzicht gaf in de verwachte veranderingen in zorgmaaltijden in cijfers. Ingrid Cremer van Centrum Biologische Landbouw belichtte vervolgens de toegevoegde waarde van het gebruik van regionale producten in de zorgmaaltijd en de voordelen die het tegengaan van verspilling kunnen opleveren.
 


Vervolgens hebben de deelnemers aan de werkconferentie diverse succesvolle voorbeelden in kaart gebracht op het gebied van regionale producten in de zorgmaaltijd. Door het veranderende zorglandschap zijn er ook veel ontwikkelingen die invloed hebben op de zorgmaaltijd, deze werden ook met elkaar besproken. Vanuit de rol van het facilitair management van zorginstellingen hebben de deelnemers gezamenlijk de meest nijpende en belangrijkste behoeften benoemd, alsook wat nu als een belemmering wordt ervaren om het meer gebruiken van regionale producten in de praktijk te brengen.

Zo noemden de deelnemers de concrete behoefte om het regionale aanbod aan producten op een gemakkelijke manier te kunnen bestellen in de vorm van dagelijkse toepasbare seizoensmenu's voor zorginstellingen. Een eveneens breed ervaren behoefte is om binnen de zorginstelling een beleid te hebben met een duidelijke visie op écht eten uit de regio.

De conferentie werd afgesloten met de verbinding van de deelnemers aan specifieke behoeften, waarmee zij als gezamenlijke coalitie, met ondersteuning van CAH Vilentum Hogeschool en Centrum Biologische Landbouw, verder kunnen gaan om concrete vervolgprojecten tot stand te brengen die hen ondersteunen om deze belangrijke behoeften te kunnen realiseren in de veranderende zorgsector. Partijen die interesse hebben hierbij aan te haken, kunnen contact opnemen met Willieanne v.d. Heijden van CAH Vilentum Hogeschool via w.van.der.heijden@cahvilentum.nl.
 
De werkconferentie is één van de activiteiten die in het kader van het project 'Duurzaam en gezond voedsel voor jong en oud', vanuit het Kennisprogramma Duurzaam Door van Provincie Flevoland, wordt uitgevoerd door de samenwerkende organisaties CAH Vilentum Hogeschool, Centrum Biologische Landbouw, IVN en WUR Praktijkonderzoek Plant en Omgeving.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven