Vogelgriep in Zoeterwoude - hoogpathogene H5N8 variant

In Zoeterwoude is zondag 30 november bij een legpluimveebedrijf vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. Het besmette bedrijf is meteen geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Onderzoek heeft uitgewezen dat het bij de besmetting van het pluimveebedrijf in Zoeterwoude om de hoogpathogene H5N8 variant gaat. Het bedrijf is meteen geruimd.

Binnen de 1 kilometer zone rond het getroffen bedrijf ligt nog een pluimveebedrijf. Nu vastgesteld is dat het om H5N8 gaat, wordt dit bedrijf vandaag preventief geruimd. Het gaat hierbij om een bedrijf met ongeveer 50.000 dieren.

Van de andere 3 bedrijven in de 10 kilometer zone is op 2 bedrijven geen pluimvee aanwezig. Het laatste bedrijf wordt op dit moment onderzocht.Geen vogelgriep H5 aangetroffen op eendenbedrijven

Inmiddels is het onderzoek naar alle eendenbedrijven in Nederland afgerond. Er is geen vogelgriepvirus van het type H5 aangetroffen op deze bedrijven.

Reactie LTO Nederland

LTO Nederland meldt in een persbericht dat de nieuwe uitbraak van vogelgriep op een legpluimveebedrijf in Zoeterwoude een zware tegenslag betekent voor alle bedrijven met pluimvee in Nederland. "De klap komt des te harder aan omdat we dachten aan het voortraject testaan van versoepeling van maatregelen, die de afgelopen weken zijn getroffen",reageert voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij.

Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven