Schade vogelgriep geschat op 10 miljoen euro per week

De vogelgriep heeft in de eerste week ongeveer 10 miljoen euro gekost. Voor iedere week dat het regioverbod van kracht is en er geen nieuwe kuikens naar de bedrijven mogen, komt daar nog eens 9 à 10 miljoen euro bij. Dit blijkt uit een indicatieve berekening van het LEI.

De schade ontstond vooral door de ruimingen en het stilleggen van de slachterijen. Na het regioverbod zijn het vooral de kuikenbroederijen en vermeerderaars die economisch geraakt worden door deze uitbraak. De marktschade is 3 miljoen euro per week. Dit is vooral het gevolg van het sluiten van de grenzen voor pluimveeproducten door landen buiten de EU.

Na uitbraak van Hoog Pathogeen Avaire Influenza (HPAI) is pluimvee geruimd op vier verschillende locaties in Nederland: Hekendorp (leghennen), Ter Aar (leghennen), Kamperveen (vleeskuikenouderdieren, eenden en preventief: scharrelvleeskuikens) en Barneveld (preventief: eenden). In totaal gaat het om zes bedrijven met circa 270.000 stuks pluimvee. De uitbraak heeft geleid tot een vervoersverbod van zondag 16 november tot en met dinsdag 19 november 18:00 uur; een vervoersverbod van donderdag 20 november tot en met 23 november en compartimentering en een verbod op het afleveren van eendagskuikens vanaf zondag 23 november.

Bekijk hier de berekeningen:Voor meer informatie: Yvonne Fernhout

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.