Biologische Pluimveehouders Vereniging:

"Bio-sector gekwetst door ongegronde uitspraken over oorzaak vogelgriep"

De Biologische Pluimveehouders Vereniging reageert in het onderstaande persbericht op de vogelgriepbesmettingen. Voorzitter Willem Remijnse geeft in het bericht aan dat de BPV gekwetst is door de uitlatingen van Gert-Jan Oplaat (voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders) in diverse TV- en radioprogramma's. Daarin verkondigde hij namelijk expliciet dat de schuld ligt bij de bedrijven met uitloop en dan met name bij de biologisch bedrijven:

Persbericht BPV
Allereerst willen we namens de BPV alle bedrijven sterkte toewensen die getroffen zijn door de HPAI besmettingen en de gevolgen op de begrijpelijke maatregelen die genomen zijn in het kader om verdere verspreiding tegen te gaan.
 
We worstelen zoals zovelen van u met de vraag hoe konden deze besmettingen plaats vinden. De getroffen bedrijven zijn allen gesloten dus zonder uitloop en juist daar blijken besmettingen voor te komen met HPAI.
 
U zult natuurlijk wel begrijpen dat we als biologische sector erg gekwetst zijn door de uitlatingen gemaakt door dhr. Oplaat in diverse TV- en radioprogramma's. Daarin verkondigd hij expliciet dat de schuld ligt bij de bedrijven met uitloop en dan met name bij de biologisch bedrijven. "Het zijn niet de aantallen maar de manier van houden". Zie deze uitzending.

Als biologische sector vinden we deze opmerkingen ongegrond, niet aantoonbaar en stemmingmakerij makend.
 
  • Ten eerste is er tot nu toe via het monitoringsprogramma nooit een HPAI virus aangetroffen bij uitloop kippen, wel LPAI wat een ruiming, maar nooit geen verspreiding naar andere bedrijven tot gevolg had.
  • Ten tweede dit virus wordt nu voor het eerst in Nederland ontdekt en de besmettingen zijn ontstaan in gesloten stalsystemen.
  • De bewering dat er virus is aangetroffen in wilde vogels is een vermoeden maar nog geen feit. Er is tot nu toe 1 bevestigde besmetting vastgesteld bij een eend in Duitsland bij de plaats Rugen.
 
Vriendelijke groet
Bestuur BPV.
Willem Remijnse voorzitter

Voor meer informatie: Willem Remijnse, 06 50261838, remijnse@solcon.nl 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.