België: Pilootproject biogrondfonds De Landgenoten een succes

Zowat een half jaar na de oprichting heeft het biogrondfonds De Landgenoten zijn pilootproject Wijveld met succes afgerond. Het Wijveld en De Landgenoten sloegen de handen in elkaar om het aangeboden perceel van 3,3 hectare aan te kopen.

Met de aankoop van het perceel wordt het Belgische bedrijf groter dan voorheen. Dat biedt mogelijkheden aan Marie en Michiel om meer kleinfruit te telen, meer klanten te bedienen en het bedrijf te bestendigen. Het geeft hen ook de mogelijkheid om duurzamer te worden: een ruimere vruchtwisseling en een meer extensieve benadering worden dan mogelijk. Meer grond biedt ook de mogelijkheid om randbeplanting te plaatsen, meer natuurlijke vijanden aan te trekken en minder afhankelijk te worden van externe bemesting.Dankzij de vele aandeelhouders kan De Landgenoten zelfs een extra aanpalend perceel aankopen. Het extra stuk van 1,8 hectare levert op korte termijn geen groente of fruit: de grond heeft tijd nodig om om te schakelen en een betere structuur te krijgen. Michiel is bereid om de grond te bewerken en zo klaar te maken voor de toekomst. Uiteraard bio!

Nu ook stichting

Naast een coöperatie is de Landgenoten sinds november ook een stichting. Deze nieuwe entiteit maakt het makkelijker om giften te ontvangen en geeft ook de mogelijkheid om grond definitief vrij te kopen.

Intussen loopt met Het Open Veld in Heverlee een tweede project. Meer informatie vind je op de website www.delandgenoten.be.

Bron: BioForum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven