Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Start project 'Can EU CAP it?'

Jongeren debatteren over toekomst van de landbouw

Closing the gap on the CAP: (jonge) boeren en (jonge) stedelingen discussiëren met elkaar over de toekomst van de landbouw in het kader van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouw Beleid. Het debat zal op 27 november aanstaande in Amsterdam gehouden worden.

Achtergrond

Onlangs is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ingrijpend hervormd en met een budget van ongeveer 373 miljard euro voor de periode 2014-2020 nog steeds één van de belangrijkste beleidsterreinen. De Groupe de Bruges, een onafhankelijk netwerk en denktank op het gebied van het Europese landbouw- en plattelandsbeleid, ontwikkelt momenteel een uitgebreid e-learning platform rond het nieuwe GLB: 'Can EU CAP it?'. Het platform draait om vier hoofdthema's: 1) De toekomst van de landbouw; 2) De toekomst van het platteland; 3) Duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen: 4) voedselzekerheid, voedselveiligheid en voedselkwaliteit. Ook worden vier evenementen georganiseerd in vier hoofdsteden in Europa. Het eerste evenement en de aftrap van het hele project is een publiek debat over de toekomst van de landbouw en vindt plaats in Amsterdam op 27 november aanstaande.

Doelstellingen

De doelstellingen van dit publieke debat zijn:
  • Bewustwording vergroten bij jongeren over de rol en de bijdrage van de landbouw voor voedselzekerheid en voedselveiligheid en voor jeugd en werkgelegenheid op het platteland;
  • Identificeren van de belangrijkste vraagstukken in verband met de noodzakelijke verjonging in de Europese landbouw
  • Uitleg geven over wat Europa en de lidstaten aan ondersteuning doen voor deze verjonging en voor het opzetten van agrarische bedrijven door jongeren
  • Betrekken van de stedelijke burgers, en in het bijzonder stedelijke jeugd, in het debat over de toekomst van voedsel en landbouw.

Het debat moet aanknopingspunten en actiepunten opleveren voor de verschillende stakeholders, om daarmee een verdere bijdrage te kunnen leveren aan het verder stimuleren van jongeren om boer te worden.

Doelgroep

De primaire doelgroep van dit publieke debat zijn jongeren (18 tot 35 jaar), die geïnteresseerd zijn in of betrokken zijn bij onderwerpen en projecten op het gebied van voeding en landbouw. Verder richten we ons op organisaties, die zich direct bezighouden met het ondersteunen van jongeren in de landbouw. Maar ook andere professionals zijn van harte welkom!

Waar en wanneer

Het debat vindt plaats op 27 november 2014, van 15:00-17:30 uur in De Rode Hoed in Amsterdam (www.rodehoed.nl).

Programma
14:30 uur: Zaal open.

15:00 uur: Welkom en inleiding door Arie van den Brand, voorzitter Groupe de Bruges en dagvoorzitter (bevestigd).

15:05 uur: Korte presentatie van het project 'Can EU CAP it?' door projectleider Bart Soldaat.

15:15 uur: Lucas van Dessel, ondervoorzitter van de Vlaamse jonge boerenorganisatie Groene Kring: zonder jonge boeren geen toekomst voor de landbouw (bevestigd).

15:30 uur: Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken: visie van de Nederlandse overheid op de toekomst van de landbouw en steun voor jonge boeren in het nieuwe GLB (bevestigd).

15:45 uur: Joris Lohman, voorzitter van het Slow Food Youth Network: betrokken burgers zijn nodig voor de toekomst van de landbouw (bevestigd).

16:00 uur: Paneldiscussie. Mogelijkheid voor online deelnemers om vragen te stellen via Twitter.

16:20 uur: Officiële openingshandeling van het project 'Can EU CAP it?' door de Staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma.

16:30 uur: Lancering van het GLB-spel: 'Can EU CAP it?'

Pauze en mogelijkheid om mee te doen aan de GLB-spel competitie.

16:45 uur: In the spotlight:
Presentatie van twee praktijkvoorbeelden van jonge mensen die bezig zijn met de toekomst van de landbouw en voedselproductie
  1. Freek van Leeuwen: jonge, biologische melkveehouder van boerderij Vierhuizen uit Zoeterwoude.
  2. Philip van Traa: initiatiefnemer van GrownDownTown.

17.10 uur: Vraag & antwoordsessie.

17.30 uur: Bekendmaking van de winnaar van de GLB-spel competitie

Sluiting.

Doe mee aan het debat

Wilt u bij het debat aanwezig zijn, dan kunt u zich hier aanmelden.

Alleen mensen die zich via deze link hebben aangemeld, zullen tot de zaal worden toegelaten. Let wel op: er plaats voor maximaal 200 mensen in de zaal. Mocht de zaal vol zijn, of bent u niet in de gelegenheid naar Amsterdam te komen, dan kunt u het debat ook online volgen via een live web stream. Vink hiervoor de optie 'Deelnemers online' aan. Er zijn tijdens het programma twee sessies, waarin vragen kunnen worden gesteld aan de sprekers, zowel vanuit de zaal, maar ook door de online deelnemers.
Publicatiedatum: