Veel animo voor open kennisbijeenkomst bij Klein Broekhuizen

Jos van Hamont van DLV Plant doet in dit artikel verslag van de open kennisbijeenkomst op dinsdagmiddag 18 november bij Erik en Wilma Smeenk op biologisch tuinbouwbedrijf Klein Broekhuizen in Wehl:

Er waren 32 bezoekers bij deze open kennisbijeenkomst aanwezig. Met de ondernemers, Marian Blom van Bionext, José van Gerven van KvK en ondergetekende in totaal 37 personen. De ontvangst was keurig verzorgd door Erik en Wilma met koffie, thee en eigen gebakken koek in de nieuwe schuur. Wel een beetje fris. Erik moest nog leren omgaan met de vloerverwarming.

Jos van Hamont heeft de onderwerpen biofolie en maaimeststoffen behandeld door middel van een aantal foto's via de beamer en een praatpapier met voor- en nadelen. Er kwamen nogal wat vragen en opmerkingen onder andere over het bodemleven onder de folie en de levensduur van biofolie. Ook werd met de hele groep hardop nagedacht hoe de totale opbrengst (gemaaid en wortelmassa) van maaimeststoffen vast te stellen was.Na deze inleiding heeft Erik wat verteld over het bedrijf en de geschiedenis en hoe het geworden is zoals het nu is. Met deze info nog vers zijn we buiten gaan rondkijken naar de nog te velde staande gewassen zoals diverse kolen, prei en aardbeien en de grasklaver als maaimeststof. Probeersel was teelt van twee kleuren boerenkool om die gemengd aan te bieden en palmkool om er chips van te maken.

Met lichte druk van mijn kant iedereen weer binnen gekregen om naar de inleiding van Drees Peter van den Bosch te luisteren over de ideeën van Willem en Drees rondom afzet, consumptie en communicatie. Zeer interessant. Dit onderwerp had wat meer tijd mogen hebben, maar Marian Blom van Bionext stond nog op de agenda. Ze schetste de nationale belangenbehartiging en via Biohuis, Bionext en Bioplant en de positie van de biologische akkerbouw- en tuinbouw daarin. Voor versterking van Bioplant wordt gezocht naar binding met telers in oost Nederland. Duidelijk werd dat ook in Oost-Nederlands behoefte is aan aansluiting om te spreken over landelijke thema's. De KvK (José) ondersteunde deze bijeenkomst en die in het zuiden van een paar weken geleden en in Noord Holland.


Presentatie Drees Peter van den Bosch.

Dank aan Erik en Wilma voor de gastvrijheid!

Jos van Hamont, DLV Plant


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven