In opdracht van Bio zoekt Boer onderzoekt Inagro de mogelijkheden van biologische spelt. Ze willen de biologische telers hier rechtstreeks bij betrekken.
'Bio zoekt Boer’ en Inagro willen geïnteresseerde telers opnieuw vertrouwd maken met de teelt van spelt en hen handvatten aanreiken om de logistieke knelpunten weg te werken. De teelt van spelt loopt sterk gelijk met de teelt van wintertarwe en triticale, maar kent niettemin heel wat specifieke aandachtspunten. Deze aandachtspunten zijn zowel ingegeven vanuit de teelt (onder andere bemesting en onkruidbeheersing) als vanuit de markt (bakkwaliteit, samenstelling gluten,…). Deze aandachtspunten worden samengebracht in een teeltgids. Om de logistiek omtrent het pellen te optimaliseren wordt een referentielijst met speltpellers en aanbieders van pelmachines opgesteld. Ook het financiële luik wordt belicht door een analyse van de rendabiliteit van spelt in vergelijking met andere granen.
Spelt wordt aanzien als een 'oergraan', maar raakte in Vlaanderen in de verdrukking omdat met tarwe en triticale hogere saldi mogelijk zijn en het logistieke apparaat voor biologische bakgranen slecht is uitgebouwd. Biologische veetelers houden eraan om nog een beperkt areaal spelt te telen om voedertechnische redenen. De voorbije jaren werd er in Vlaanderen jaarlijks ongeveer 20 hectare biologische spelt geteeld. Voor zomertarwe en triticale was dit respectievelijk ongeveer 50 en 150 hectare.
Het gebruik van spelt is de voorbije jaren sterk toegenomen in de voedingsindustrie, waardoor de vraag internationaal groter is dan het aanbod. Voor ongepelde spelt werd het voorbije jaar meer dan 800 euro per ton betaald. Op dit moment liggen de prijzen op 650 euro per ton. De Vlaamse voedingsindustrie wordt doorgaans bediend door de internationale graanhandel. Niettemin is er een toenemende vraag naar lokaal geteelde granen.
Om kennisuitwisseling te bevorderen worden twee bijeenkomsten in de vorm van een 'kenniscirkel' georganiseerd. Biologische telers met ervaring of interesse in de teelt van biologische spelt worden uitgenodigd voor de eerste kenniscirkel biologische spelt op 10 december 2014. Verwerkers en andere ketenactoren zijn eveneens welkom. Voor meer informatie over deze samenkomst en deelname kan je contact opnemen met Karel Dewaele van Inagro. Klik hier voor de uitnodiging.
Omdat rassenkeuze een erg belangrijk aandachtspunt is bij de teelt en de afzet van spelt, nam Inagro ook het initiatief om een vergelijkende rassenproef biologische spelt uit te zaaien.
Bron: BioForum

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen
- 2021-12-07 Drie nieuwe soorten Belgisch biologisch tarwebrood dankzij succesvol ketenproject
- 2021-11-22 Biobakkerij De Trog opent belevings- en R&D-centrum
- 2021-10-21 Eerste oogst biobaktarwe van Belgisch ketenproject is een succes
- 2021-10-13 "De vanilleflan is misschien wel het populairste taartje"