Gastspreker: Arjan Swinkels (De Stoerderij)

STIR college – verstedelijking – de gezonde stad

Op dinsdag 2 december 2014 organiseert de Stad van Morgen een werkcollege Verstedelijking, 'de gezonde stad', Stad van Morgen, mierenhoop of wespennest? Betonshoop of ecosysteem? Gastspreker is Arjan Swinkels van de biologische waterbuffelboerderij De Stoerderij. Gastvrouw is Nicolette Meeder. Het college wordt gehouden op Fontys hogeschool (Locatie Fontys Hogescholen, Rachelsmolen 1 gebouw R1, 1e verdieping, ruimte 1.67. Ontvangst vanaf 18:30 en het programma duurt van 19:00 tot 21:30 uur).

Introductie: In 2009 kondigde docent Jean-Paul Close de Stichting STIR aan dat prompt de roepnaam Stad van Morgen kreeg van het publiek. Daar was hij niet helemaal blij mee omdat het de indruk wekte dat de stichting om stenen of materialen zou gaan in plaats van mensen en bewustzijn. Toch ontstond gaandeweg de verduurzamingsdynamiek in de stad door het contrast te scheppen tussen materiële en menselijke belangen. Via samenwerkingsexperimenten ontstonden AiREAS (de gezonde stad), FRE2SH (zelfredzame stad) en STIR Academy (de zelfbewuste innovatieve stad).

College: De verstedelijking in de wereld is een proces van vele tegenstellingen die een geheel eigen cultuur en karakter geven aan een gebied. Mensen die in Londen, Parijs of Amsterdam zijn geweest hebben niet het gevoel dat ze kennis hebben gemaakt met Engeland, Frankrijk of Nederland. Het verhaal van de getto's in Houston (Amerika), de leegstand in megasteden van China, de kwetsbaarheid voor zeewater van Jakarta en de dodelijke vervuiling van Iraanse steden, toont dat 'de ideale stad' nog niet is bedacht door de mens. Europa is begonnen met de 'Smart City' beweging, maar wat is Smart (slim)? Hoe ziet de wereld er over 30 jaar uit?

Is de Stad van Morgen een zelfredzame combinatie van stad en platteland?Jean-Paul Close: Is visionair over de evolutie van de mens en de menselijke complexiteit, meervoudig auteur, initiatiefnemer van de Stad van Morgen, het democratiemodel Sustainocratie en de vele samenwerkingsvormen die daaruit zijn ontstaan, zoals AiREAS, FRE2SH en STIR Academy, grondlegger van een nieuw maatschappijmodel waartoe hijzelf uitnodigt.

Arjan Swinkels – De Stoerderij: 'De Stoerderij is een boerderij met hele stoere waterbuffels'. Een familiekudde met 27 waterbuffels. Op de boerderij is biologisch melk, vlees & ijs te koop en kan men op afspraak rondleidingen en uitleg krijgen bij en over de buffels. Het ijs is ook te verkrijgen in een ijssalon te Eindhoven. Arjan Swinkels deelt met ons zijn passie en visie op zijn 'stoere' boerderij.

Wat dit met verstedelijking te maken heeft dat hoort u tijdens het college.

Nicolette Meeder: Is in 2009 ingegaan op de uitnodiging en experimenteert met concepten zoals FRE2SH en de STIR Academy om zo een Europees inspiratie netwerk op te bouwen van zowel duurzame menselijkheid, Sustainocratie en de transitie die gaande is.

Voor wie: ondernemers, medemensen, beleidmakers of uitvoerders, pioniers, vernieuwers, zoekenden, verbinders, studenten en andere lerenden, enzovoorts. Kortom, een ieder die de ontwikkelingen van deze tijd een persoonlijk of professioneel plekje moet geven en met de vele veranderingen om dient leren te gaan of ze zelfs vorm geven.

Kosten: 5 euro voor leden, 10 euro voor niet-leden of 1 AiREAS munt (voor de kosten van koffie).

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven