Totaal vervoersverbod vanwege hoogpathogene vogelgriep

Tholen - Zondagochtend 16 november is vastgesteld dat de vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) de hoog pathogene variant blijkt te zijn. De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Ook heeft het ministerie van Economische Zaken een tijdelijke standstill voor pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee in heel Nederland afgekondigd.

De 150.000 legkippen van het betreffende bedrijf worden geruimd. Dit bedrijf heeft geen buitenloop. Vanaf zondag 16 november 2014 om 11:30 geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland ingesteld.

Klik hier voor meer informatie over de standstill.

Biomeerwaardekip

De Europese Commissie gaat mogelijk maatregelen nemen om de vogelgriep in bedwang te houden. Vandaag (maandag 17 november) worden tijdelijke afspraken gemaakt over onder meer de export van pluimvee en gerelateerde producten. Jan van de Heetkamp gaf namens Leveranciersvereniging Biomeerwaardekip aan dat er op dit moment al gevolgen merkbaar zijn van de standstill: "Bij één van onze leveranciers kunnen nu bijvoorbeeld de kippen die voor morgenavond gepland staan niet geladen worden."

Het is nog onduidelijk hoe het allemaal verder zal gaan. Volgens Jan is het vooral de vraag hoe de consument het gaat oppakken. "Alles staat stil, dat hoort bij het protocol rond een dergelijke uitbraak. Het is goed dat er bekendheid aan wordt gegeven, maar voor een buitenstaander zal het lastig zijn om al deze informatie te verwerken. De grote vraag is hoe de consument het gaat oppakken. De één zal zich in zijn keuzes minder laten leiden door dit soort issues, terwijl de ander misschien ten onrechte kipproducten zal gaan mijden."

Bionext

Jasper Vink geeft namens Bionext aan dat zij de berichtgeving vanuit de overheid nauwlettend in de gaten houden en daar op zullen anticiperen. "Er zitten geen biologische pluimveehouders in de zone van ruim tien kilometer rond het bedrijf in Hekendorp. De ophokplicht en de vervoersstop zullen wel de nodige gevolgen hebben voor de bedrijven binnen de biologische branche", aldus Jasper.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven