15% van export naar Europa is biologisch

Farm Pak heeft grootste bio-areaal zoete aardappelen in Noord-Amerika

Tholen - Woensdag 22 oktober bezocht ik Farm Pak, het grootste teeltbedrijf van zoete aardappelen van de Verenigde Staten. In 1960 startte Carson Barnes met een kleinschalige teelt in Nash County (North Carolina) en vandaag de dag teelt de tweede generatie op ruim 2.000 hectare zoete aardappelen, verspreid over drie provincies. Momenteel is de oogstperiode volop gaande en houdt Farm Pak maar liefst 600 medewerkers - hoofdzakelijk Mexicanen - aan het werk.Farm Pak teelt de variëteiten Covington (verreweg het grootste ras), Evangeline en Muraski. Van het totale volume dat het bedrijf op de markt brengt, vindt 55% zijn weg naar de Amerikaanse retail, 5% naar foodservice en 5% naar de verwerkende industrie. De export, volledig gericht op de EU neemt het resterende aandeel van 35% in. Pas in 2004 vond de eerste succesvolle exportzending plaats naar Rotterdam en de exportvolumes zijn in de loop der jaren gestaag toegenomen.


Directeur van Farm Pak: John Barnes.

Verenigd Koninkrijk

Met een aandeel van 70% van de totale export is het Verenigd Koninkrijk voor Farm Pak de belangrijkste markt. Qua consumptie is het Verenigd Koninkrijk dan ook de kartrekker in Europa. Onder meer In-Store-promotions bij Sainsbury's met een chef zorgden voor stijgende verkopen. En toen Jamie Oliver ook nog eens met zoete aardappelen aan de slag ging was het hek helemaal van de dam. Met Thanksgiving en Kerst is de consumptie van zoete aardappelen traditioneel op zijn hoogst.

Andere exportlanden waar Farm Pak zich op focust zijn de Benelux, Duitsland, Polen, Frankrijk en Spanje. Volgens president en eigenaar John Barnes, tevens directeur van de American Sweet Potato Marketing Institute (ASPMI) is export naar Azië vooralsnog een lastig verhaal. De VS mag vanwege de fytosanitaire eisen geen product naar Japan sturen en China is wereldwijd de grootste producent van zoete aardappelen, zij het voor de binnenlandse markt.Concurrentie

De concurrentie komt volgens Barnes dan ook van productielanden als Israël, Honduras, Egypte en Spanje, maar hij benadrukt dat er geen enkele zoete aardappel vanwege het klimaat en de bodem kan tippen aan de Noord-Amerikaanse. Daarnaast is het Noord-Amerikaanse product jaarrond beschikbaar, in tegenstelling tot het aanbod van de overige productielanden. Ook qua logistiek en bewaarcapaciteit is de Noord-Amerikaanse teelt in het voordeel. Ongeveer de helft van de zoete aardappels op de Europese markt komt uit de VS.Naast de grootste teler van zoete aardappelen in Noord-Amerika is Farm Pak ook nog eens de teler met het grootste biologische areaal (240 hectare). Met name in Europa zijn de 'organic sweet potatoes' geliefd. Van het volume dat Farm Pak naar Europa stuurt, is 15% bio. Hoewel de oogst risicovoller is en de opbrengsten slechts 60% zijn van de conventionele teelt, ziet het bedrijf de vraag alleen maar toenemen en investeert het dan ook volop in de biologische teelt.Goede oogst

De totale oogst in de VS komt uit op zo'n 977.000 ton zoete aardappels. Er wordt in de VS geoogst van begin september tot einde oktober. De verse aardappels worden opgeslagen in speciale schuren onder optimale temperatuur en luchtvochtigheid totdat ze naar Europa worden verscheept. Volgens John Barnes is er dit jaar sprake van een goede oogst, ondanks de regen in juli en augustus. "Vorig jaar hadden we meer problemen, maar dit jaar zijn de opbrengsten een stuk hoger. De kwaliteit, smaak en de schil erg goed zijn dit jaar."De volledige oogst vindt handmatig plaats. Een arbeidsintensief proces, zo bleek tijdens een bezoek aan de velden, waar tientallen Mexicanen zich zingend en hollend op de zoete aardappeloogst stortten. Elke geoogste mand per medewerker werd afgestempeld. Niet voor niets, want naast het basissalaris kan er ook extra verdiend per geoogste mand, zo vertelde Jose Calderon, alias Pepe. En hij kan het weten, want de Costa Ricaan kwam als seizoensarbeider het bedrijf binnen en is nu al enkele jaren actief als sales manager.

Voor meer informatie:

Jose Calderon (Pepe)
Farm Pak
7840 Old Bailey HWY
Spring Hope, NC 27882
Tel: 252-459-3101252-459-3101
Mob: 252-885-6633252-885-6633
pepe@farmpak.com
www.farmpak.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven