Dijksma: Weidegang voor alle koeien is niet haalbaar

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken komt niet met wetgeving voor weidegang. "Weidegang voor alle koeien als harde doelstelling is niet haalbaar omdat dit voor een deel van de melkveebedrijven grote praktische bezwaren heeft en grote gevolgen voor de continuïteit", aldus Dijksma in een reactie op een motie van de Tweede Kamer.

In de motie verzocht de Tweede Kamer de regering regelgeving voor te bereiden of afspraken te maken om te zorgen voor weidegang voor alle Nederlandse koeien. Dijksma ziet af van regelgeving en kiest voor afspraken.Dijksma stelt dat het van belang is dat de melkveesector het grondgebonden karakter behoudt en versterkt, temeer omdat grondgebondenheid ondersteunend is aan het bevorderen van weidegang. De staatssecretaris zal in overleg met de sector, maatschappelijke organisaties en provincies een actiegerichte aanpak uitwerken om te stimuleren dat de melkveehouderij in de toekomst nog meer grondgebonden wordt. Het Convenant Weidegang zal onderdeel uitmaken van deze aanpak.

De actiegerichte aanpak bevat afspraken over concrete stappen die de verschillende partijen, overheid en bedrijfsleven in de zuivelsector gaan nemen. De zuivelketen heeft belangrijke instrumenten in handen om weidegang te stimuleren, bijvoorbeeld door verhoging van de zogenaamde weidepremie. De partijen bij het Convenant Weidegang hebben een belangrijke rol in het aanbieden en promoten van weidezuivel, het ondersteunen van melkveehouders die weidegang op hun bedrijf toepassen en het geven van advies over weidegang.

In de Meststoffenwet wordt een basis gecreëerd om, na overleg met de sector en maatschappelijke organisaties over de actiegerichte aanpak, bij algemene maatregel van bestuur beperkingen te stellen aan de uitbreiding van bedrijven met melkvee door het toepassen van mestverwerking.

Bron: AgriHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.