5-8 november in kaasstad Gouda

Geslaagde bijeenkomst Europees netwerk van ambachtelijke kaas- en zuivelbereiders

Van 5 tot en met 8 november jongstleden was Gouda de locatie waar deelnemers van het netwerk van boerderijzuivelbereiders uit 12 Europese landen elkaar ontmoetten voor overleg, het werken aan projecten en het delen van kennis en ervaring. Hoogtepunt was een internationaal congres over kaas en zuivel van de boerderij op vrijdag 7 november. De Gemeente Gouda verleende gastvrijheid aan het Europese netwerk; alle vergaderingen en bijeenkomsten vonden plaats in het Huis van de Stad.

De organisatie van de netwerkbijeenkomst van FACE, het 'Farmhouse & Artisan Cheese & Dairy Producers European Network' was in handen van de Nederlandse Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ), die dit jaar het 100-jarig bestaan viert.De circa 65 Europese netwerkgasten maakten in Gouda kennis met de typisch Nederlandse eetcultuur: op het menu stonden pannenkoeken en poffertjes, erwtensoep, een stamppottenbuffet en een buffet met onder andere Nederlandse visspecialiteiten zoals maatjesharing, Hollandse garnalen en gerookte palingfilet. En natuurlijk waren er bij de koffie Goudse stroopwafels.

Op 5 en 6 november vonden in het Huis van de Stad werkgroepbijeenkomsten en de jaarvergadering plaats. Vrijdag 7 november waren daar 175 gasten aanwezig voor een internationaal congres met lezingen over 'moderne financiering', 'productauthenticiteit', en 'zuivel en gezondheid', stuk voor stuk actuele thema's in de boerderijzuivelbranche. Herman Versteijlen, Director Agricultural Markets van de Europese Commissie (Brussel) opende het congres en gaf een toelichting op boerenkaas en boerderijzuivel in Europees perspectief.

Culinair hoogtepunt van het congres op 7 november was het zuivelbuffet, met kaas- en zuivelspecialiteiten van de boerderij. De 65 verschillende kazen op het buffet waren afkomstig van boerderijen uit 12 Europese landen, waaronder uiteraard ook Nederland. De zuivel die geschonken werd is afkomstig van Nederlandse zuivelboerderijen. Het typisch Nederlandse dessertbuffet bevatte zo'n 20 verschillende zuivelproducten (diverse soorten yoghurt, kwark, kefir, hangop, vla en pap), allemaal op Nederlandse boerderijen gemaakt met de melk van de eigen koeien, geiten of schapen. De boeren vanillevla van Erf-1 (Kampen), ook aanwezig bij het zuivelbuffet, is ook gemaakt van biologische melk, van de eigen koeien van de familie Bruins uiteraard. De broden en wijnen bij het kaas- en zuivelbuffet waren ook allen biologisch.Op zaterdag 8 november brachten de gasten uit 12 Europese landen een bezoek aan De Producent in Gouda. Bij De Producent ligt een grote hoeveelheid Boerenkaas van de leden van deze coöperatieve handelsvereniging van Boerenkaasbereiders opgeslagen. Ook is een bezoek gebracht aan een aantal kaas- en zuivelboerderijen in de omgeving van Gouda om te ervaren hoe de productie van Goudse Boerenkaas en andere zuivel van de boerderij in Nederland plaatsvinden. Het afsluitende diner vond plaats in De Goudse Waag, het historische pand uit 1668 op de Markt in Gouda. Vroeger werden daar de Goudse kazen gewogen.

In voorgaande jaren vonden soortgelijke netwerkbijeenkomsten plaats in Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Ierland. Voorbeelden van samenwerking binnen het netwerk zijn een Europese hygiënecode voor boerderijzuivelbereiding en het promotieprogramma 'Discover Farmhouse Dairy/Cheese', waarin Nederland, Ierland en Duitsland samenwerken.

Voor meer informatie: www.boerderijzuivel.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.