
Abonneren
Vacatures
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
- Manager Operations Ethiopia
- Quality controller
- Manager Packing Station
Top 5 - gisteren
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Amandelpasta en gemengde notenpasta in grote 'jubileumpotten'
- Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma aan tafel bij onderhandelingen landbouwakkoord
- "Nederlandse leiders putten sterk uit de ervaringen in Denemarken bij het ontwikkelen van de markt"
Top 5 - afgelopen week
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- John Arink speecht tijdens protest bij Rabobank
- Onkruidrobot maakt indruk op RTL-presentator Lodewijk Hoekstra
- Biologische paddenstoelenkwekerij zet deuren wijd open na nieuwbouw
- Roomijs van BD-landbouwer Tim Moerman in BinnensteBuiten
Top 5 - afgelopen maand
- Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- De Wijndragers neemt het merk Van TON uit Zierikzee over
- Potgrond met turf funest voor natuurgebieden, maar alternatief lijkt moeilijk te vinden
- "Overheid beschermt mensen en natuur onvoldoende tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen"
5-8 november in kaasstad Gouda
Geslaagde bijeenkomst Europees netwerk van ambachtelijke kaas- en zuivelbereiders
De organisatie van de netwerkbijeenkomst van FACE, het 'Farmhouse & Artisan Cheese & Dairy Producers European Network' was in handen van de Nederlandse Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ), die dit jaar het 100-jarig bestaan viert.
De circa 65 Europese netwerkgasten maakten in Gouda kennis met de typisch Nederlandse eetcultuur: op het menu stonden pannenkoeken en poffertjes, erwtensoep, een stamppottenbuffet en een buffet met onder andere Nederlandse visspecialiteiten zoals maatjesharing, Hollandse garnalen en gerookte palingfilet. En natuurlijk waren er bij de koffie Goudse stroopwafels.
Op 5 en 6 november vonden in het Huis van de Stad werkgroepbijeenkomsten en de jaarvergadering plaats. Vrijdag 7 november waren daar 175 gasten aanwezig voor een internationaal congres met lezingen over 'moderne financiering', 'productauthenticiteit', en 'zuivel en gezondheid', stuk voor stuk actuele thema's in de boerderijzuivelbranche. Herman Versteijlen, Director Agricultural Markets van de Europese Commissie (Brussel) opende het congres en gaf een toelichting op boerenkaas en boerderijzuivel in Europees perspectief.
Culinair hoogtepunt van het congres op 7 november was het zuivelbuffet, met kaas- en zuivelspecialiteiten van de boerderij. De 65 verschillende kazen op het buffet waren afkomstig van boerderijen uit 12 Europese landen, waaronder uiteraard ook Nederland. De zuivel die geschonken werd is afkomstig van Nederlandse zuivelboerderijen. Het typisch Nederlandse dessertbuffet bevatte zo'n 20 verschillende zuivelproducten (diverse soorten yoghurt, kwark, kefir, hangop, vla en pap), allemaal op Nederlandse boerderijen gemaakt met de melk van de eigen koeien, geiten of schapen. De boeren vanillevla van Erf-1 (Kampen), ook aanwezig bij het zuivelbuffet, is ook gemaakt van biologische melk, van de eigen koeien van de familie Bruins uiteraard. De broden en wijnen bij het kaas- en zuivelbuffet waren ook allen biologisch.
Op zaterdag 8 november brachten de gasten uit 12 Europese landen een bezoek aan De Producent in Gouda. Bij De Producent ligt een grote hoeveelheid Boerenkaas van de leden van deze coöperatieve handelsvereniging van Boerenkaasbereiders opgeslagen. Ook is een bezoek gebracht aan een aantal kaas- en zuivelboerderijen in de omgeving van Gouda om te ervaren hoe de productie van Goudse Boerenkaas en andere zuivel van de boerderij in Nederland plaatsvinden. Het afsluitende diner vond plaats in De Goudse Waag, het historische pand uit 1668 op de Markt in Gouda. Vroeger werden daar de Goudse kazen gewogen.
In voorgaande jaren vonden soortgelijke netwerkbijeenkomsten plaats in Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Ierland. Voorbeelden van samenwerking binnen het netwerk zijn een Europese hygiënecode voor boerderijzuivelbereiding en het promotieprogramma 'Discover Farmhouse Dairy/Cheese', waarin Nederland, Ierland en Duitsland samenwerken.
Voor meer informatie: www.boerderijzuivel.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-26 Biologische volle melk Schwarzwaldmilch gekozen tot beste ambachtelijke melk
- 2023-05-24 Biologisch melkveehouder Arie van den Berg op bezoek bij Vroege Vogels Radio
- 2023-05-24 "Vier stappen om broei in de kuil tegen te gaan"
- 2023-05-23 Eerste honderdtonner van Bio Opneij Wytze van de Bio-KI
- 2023-05-23 Provamel focust voortaan op het gamma lang houdbare plantaardige drinks, room en desserts
- 2023-05-23 Innovatiehuis De Peel roept label in het leven om lokale biologische kaas op de kaart te zetten
- 2023-05-22 "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- 2023-05-22 Bio-boeren trekken meer dan 2500 bezoekers tijdens Campina Open Boerderijdagen
- 2023-05-19 Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- 2023-05-17 Maatschap Muggen wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2023-05-12 Veehouderijdocent Frens Schuring neemt Weidegangtrofee in ontvangst
- 2023-05-11 Na 27 jaar weer een officiële aftrap van het graskaasseizoen
- 2023-05-09 Minister Van der Wal telt eerste boerenvlinders van het seizoen bij bio-melkveehouder
- 2023-05-08 Achterhoekse bergkaas van Ruimzicht in BinnensteBuiten
- 2023-05-05 "Marktbalans biologische geitenhouderij hersteld door schakeling naar gangbaar"
- 2023-05-04 Vlaamse en Waalse melkveehouders in omschakeling kunnen biologische melk niet kwijt
- 2023-05-03 Melkprijs Eko-Holland met €2,00 omlaag in mei
- 2023-05-02 "Ik geloof dat agroforestry mooi kan aanvullen in uitdagingen in de landbouw"
- 2023-05-01 Aanvullend toezicht op biologische zuivelsector
- 2023-05-01 Tom Dam neemt binnenkort Ridammerhoeve van zijn ouders over