"Omschakeling was noodzakelijk voor voortbestaan bedrijf"

Nieuwe generatie Griekse bio-telers

Tholen - De 30-jarige Nikos Koutsodimos zou perfect model kunnen staan voor de nieuwe generatie biologische telers in Griekenland. De oud-student van Wageningen UR (Master Organic Agriculture) spreekt uitstekend Engels en vertelt geïnteresseerden maar al te graag hoe hij te werk gaat en waarom hij bewust voor de bio-werkwijze gekozen heeft. Nikos is al van jongs af aan in de boomgaard te vinden. In 2010 heeft hij het bedrijf van zijn vader overgenomen. Dit bedrijf is gevestigd in Gastouni (Peloponnesos) en opgericht door de grootvader van Nikos, die gespecialiseerd was in rozijnen. Deze teelde hij naast zijn huis, waar Nikos nu woont.


Nikos vertelt meer over de sinaasappelen in de boomgaard.

Nikos teelt onder meer biologische kiwi's, sinaasappelen (Valencia's) en mandarijnen. Tijdens het bezoek aan de citrusboomgaard (18 oktober) werd duidelijk zichtbaar dat de citrusvruchten nog wat koude nachten nodig hadden om verder te rijpen en hun herkenbare oranje kleur te krijgen. De kiwi's in de boomgaard naast het huis van Nikos waren wel al bijna oogstrijp. Nikos verwacht dit seizoen een verdubbeling van de oogstopbrengst in de mandarijnen. In de sinaasappelen zal de opbrengst juist lager worden. "Dit compenseert dus mooi", vertelt Nikos.


De gelige gloed was 18 oktober al een beetje zichtbaar.

De teler heeft in de boomgaard ook diverse nieuwe bomen aangeplant, hierover is hij echter niet tevreden. Het meest blij is Nikos met de kiwi's. Hij teelt de variëteit Hayworth. "Deze variëteit rendeert hier goed. Veel kiwi's zijn van een goed formaat." Diverse kiwibomen in de boomgaard van Nikos zijn al 30 jaar oud. "Om verder te groeien hebben de bomen steun nodig."


Een bosje met kiwi's.

Biologisch

De gastvrije Nikos (de groep mocht zelf een kijkje nemen in zijn huis) gaf aan dat hij niet anders kon dan kiezen voor de biologische werkwijze. Zijn vader is agronomist en teelde lange tijd op de conventionele manier. "Mijn vader verdiende dus geld aan de reguliere teelt. Voor mij was het van begin af aan duidelijk dat ik het anders wilde aanpakken dan mijn vader."


Het huis van Nikos.

Het bedrijf is uiteindelijk onder leiding van zijn vader al omgeschakeld naar de biologische teeltwijze. "In de jaren negentig was mijn vader de conventionele werkwijze beu. Om het voortbestaan van zijn bedrijf te verzekeren besloot hij om te schakelen. In 1995 is het bedrijf daadwerkelijk omgeschakeld. Biologisch had toen meer economische waarde en er zaten minder kosten aan verbonden, omdat we geen chemische middelen meer hoefden aan te schaffen."Nikos geeft toe dat de eerste twee/drie jaar als bio-teler zwaar waren. "Daarna zijn de bomen goed en stabiel gaan presteren. De kwaliteit van de bomen is in de loop van de jaren dankzij de biologische teeltwijze aanzienlijk verbeterd. De bomen zijn nu erg sterk en daardoor uitermate geschikt voor biologische teelt." Hij erkent dat er veel komt kijken bij de biologische werkwijze. "Je moet overal over nadenken en rekening mee houden. Hier krijg ik soms wel hoofdpijn van, maar daar kies ik zelf voor, aangezien ik biologische teler ben geworden in Griekenland", besluit Nikos met een vrolijke noot.


De kiwibomen.


Deze sinaasappelen hadden nog wat koude nachten nodig.


Eén van de sinaasappelbomen in de zonovergoten boomgaard.


Deze kiwi's krijgen eigenlijk te veel zonlicht te verwerken.


In de boomgaard zijn ook diverse olijvenbomen te vinden.


Olijven van wat dichterbij.

Voor meer informatie: www.bionetwesthellas.gr/en of informeer bij Eosta over deze teler en zijn producten via www.eosta.com.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven