Donderdag 23 oktober nam milieuchemicus Harry Aiking afscheid van het Instituut voor Milieuvraagstukken tijdens het symposium 'Duurzame voeding: Schaal als spanningsveld'. Na ruim 34 jaar blikte hij terug op zijn carrière bij het IVM-VU en de veranderingen in zijn onderzoeksonderwerpen. Waar Harry begon als harde chemicus, leerde de samenwerking met psycholoog Joop de Boer hem steeds meer de gamma-kanten van het milieuonderzoek te waarderen. Nog steeds schrijven Harry en Joop, beiden inmiddels gepensioneerd, jaarlijks samen een artikel.
Harry Aiking betoogt dat het meest duurzame dieet een dieet is met maar één of twee dagen vlees of vis per week en spaarzaam wat zuivelproducten betreft. Zo zit er volgens Harry zelfs veel eiwit in alle koffie die wij Nederlanders dagelijks drinken. We consumeren 60-70% meer eiwitten dan we nodig hebben, maar beseffen niet dat het bijna in alle voedingsmiddelen zit. Een dieet van vooral fruit, groente, peulvruchten en meelproducten met minder dierlijke producten is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook het meest gunstig voor de natuur en de wereldvoedselvoorziening. Als alle mensen op aarde een dergelijk voedingspatroon zouden hebben, is er voorlopig geen voedselschaarste en is de impact op de biodiversiteit en de opwarming van de aarde veel kleiner door onder andere minder gebruik van land, water en brandstoffen. Zijn conclusie is dat alle kringlopen versneld zijn, maar dat het tempo van nationale en internationale besluitvorming geen gelijke tred heeft gehouden.
Meer informatie over de visie van Harry Aiking op Duurzame Voeding is te vinden in het artikel Eet meer plant, dat zaterdag 25 oktober in de Volkskrant verscheen.
De andere drie sprekers belichten andere aspecten van duurzame voeding. Jan Willem Erisman (hoogleraar integrale stikstofstudies VU) pleit in zijn lezing 'Duurzame voedselproductie in 2015: Intensiveren en extensiveren!' voor een herverdeling van productie. Hij ziet veel mogelijkheden voor meer lokaal geproduceerde groenten en fruit, door bijvoorbeeld de vruchtbare riviergronden hiervoor meer te benutten dan nu. Lokale productie zorgt ook voor verminderde transportkosten, en voor behoud van regenwoud, dat in dat geval niet langer wordt gekapt om er veevoer, veelal soja, te verbouwen. Ook hij pleit voor vermindering van de stikstofemissies, internaliseren van de milieukosten en een goede balans tussen extensieve en intensieve landbouw. Sanderine Nonhebel (Rijksuniversiteit Groningen) maakt aan de hand van haar eigen schapen aanschouwelijk wat de reële kosten en productiecapaciteit van echt scharrelvlees zijn. Als wij als Nederlander alleen vlees van wilde zwijnen in Nederland zouden willen eten, dan komt dat neer op één worstje per jaar per persoon. Meer ruimte is er namelijk niet. Maar de oppervlakte van Flevoland met scharrelvarkens dekt al een kwart van de Nederlandse consumptie. De intensieve veehouderij produceert echter driemaal zoveel als de Nederlandse consumptie. Haar conclusie is: "Als je 10 euro per kilo een acceptabele prijs voor vlees vindt, moet je niet mekkeren over dierenwelzijn." Arthur Mol (Universiteit Wageningen) gaat tot slot in op de Mondiale sturing van duurzame voedselproductie en -consumptie. Op dit moment gaat mondiaal duurzaamheidsbeleid vooral via markt en macht. Maar dat resulteert in allerlei problemen rond milieu en gezondheid. Overheden, industrie en consumenten kunnen die alleen in samenspraak oplossen. En dat lukt maar heel langzaam, stapje voor stapje.
Voor meer informatie: www.vu.nl

Abonneren
Vacatures
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
"Dieet met minder dierlijke producten niet alleen beter voor onze gezondheid"
Duurzame voeding: afscheidssymposium Harry Aiking
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-31 Pipie Smits van Oyen is nieuwe voorzitter Biohuis
- 2023-01-31 Seepje gaat samenwerking aan voor activiteiten in Duitsland en Oostenrijk
- 2023-01-26 Canadese teler en handelsbedrijf Lakeside Produce failliet verklaard
- 2023-01-26 Seepje krijgt kapitaalinjectie van € 4,2 miljoen
- 2023-01-25 De Valk Wekerom en ABZ De Samenwerking breiden samenwerking uit
- 2023-01-20 "Nieuwe naam in een vertrouwd jasje"
- 2023-01-20 Online supermarkt Oda gaat samenwerken met Bio Company
- 2023-01-18 "De kop in het zand steken en biologische teelt beperken kan en mag niet de oplossing zijn"
- 2023-01-18 Jaarcijfers Skal: Biologisch groeit naar 4,4%
- 2023-01-17 VLAM presenteert jaarprogramma 2023
- 2023-01-17 Belgische biogroothandels Vajra en Delibio verenigen hun krachten
- 2023-01-17 Bio Soleil nieuw merk en zusterfirma van Hygiena
- 2023-01-16 Biocyclic Vegan keurmerk voor akkerbouwer Isaäc Bos uit Weteringbrug
- 2023-01-16 Koobra Invest investeert in Gulpener Bierbrouwerij
- 2023-01-16 Miko neemt de Belgische buitenhuisactiviteiten van Beyers Koffie over
- 2023-01-16 Noble House failliet verklaard
- 2023-01-09 Soiltech bouwt hightech test- en innovatiecentrum in Biezenmortel
- 2023-01-09 Max's Mints en JetDrinks slaan de handen ineen
- 2023-01-06 Druivenkwekerij bíjna verkocht, dus gaan telers toch door in 2023
- 2023-01-04 Pilze Wohlrab wordt onderdeel van BioFungi