Jumbo Groningen en Haren introduceren insectenproducten

Van bitterballen met meelwormen tot knapperige wasmotlarven met zout; Jumbo winkels in de stad Groningen en de winkel in Haren gaan insectenproducten verkopen. De producten van het merk Conbuggie liggen vanaf deze vrijdag in het schap.

"Het eten van insecten wordt steeds actueler. Het is niet alleen een gezond en goed alternatief voor de bio-industrie, maar biedt ook de mogelijkheid om iets te doen aan de voedselschaarste in de wereld. Wij vinden het belangrijk om onze klanten deze keuze te bieden", aldus Anrico Maat van de Maripaan Groep B.V.

Proeverij

Om klanten uit Groningen en omgeving te laten kennis maken met de nieuwe producten organiseerden de Jumbo winkels in de stad Groningen en de winkel in Haren een proeverij. Op vrijdag 31 oktober en op zaterdag 1 november kregen klanten de kans om de insecten zelf te proeven. De volgende Jumbo winkels in Groningen deden mee aan de proeverij: Ciboga, Oosterpark, Euroborg, Reitdiep en Wilhelminakade.

Assortiment

Het assortiment bestaat uit vier producten van het merk Conbuggie: groenteburgers met buffalowormen, bitterballen met meelwormen en knapperige wasmotlarven met zout of paprika. De insecten zijn afkomstig van erkende kwekerijen en worden op een efficiënte en voedselveilige manier verwerkt.

Nog niet biologisch

Pieter Dirven van De Smaakspecialist (distributeur voor de Jumbo's in Groningen) legt uit dat de producten wel erg duurzaam zijn, maar nog niet bio-gecertificeerd. "De insecten worden gekweekt op bio-groentenafval en zemelen. Onze partner die de insecten kweekt, heeft die keuze gemaakt om een zo goed mogelijk product in de markt te zetten. De keuze voor biologisch groentenafval is ook logisch, omdat daarop geen insecticiden worden gebruikt. 'Gewoon' groentenafval bevat altijd verschillende soorten insecticiden en hierop kunnen geen insecten gekweekt worden."
 
Pieter erkent dat de partner momenteel nog geen bio-keurmerk heeft. "Dit komt omdat het economisch nog niet rendabel is. Petfood blijft 98% van zijn business, humane consumptie staat dus nog in de kinderschoenen. Zodra het haalbaar wordt, zal hij allicht wel de stap kunnen zetten om biologische insecten te kunnen gaan aanbieden."
 
De groentenburger die de basis vormt van de BuggieBurger met Buffalowormen, koopt Pieter aan van een bedrijf dat uitsluitend met 100% biologische groenten werkt. "Zelf hebben we nog geen keurmerk voor het gebruik van dat ingrediënt, we bekijken met BioForum de te ondernemen stappen om die vermelding te mogen maken op onze verpakking."

Heel Nederland

Vanaf januari 2015 kan heel Nederland genieten van insectenproducten. Dan zijn bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten verkrijgbaar. Binnenkort maakt Jumbo meer bekend over het assortiment.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven