Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Belangrijk om ook het vet te kunnen verwaarden"

Chinese varkenshouders bezoeken biologische slagerij Van Oers

Agriterra organiseerde deze week een studietour voor varkenshouders en coöperatiebestuurders uit Yunnan, China. De tour is opgezet om kennis uit te wisselen tussen de Chinese- en Nederlandse varkenshouderij. Hiervoor brengt de achtkoppige Chinese delegatie bezoeken aan collega's in Brabant, Limburg en Gelderland. Met de opgedane kennis en ervaring kunnen de Chinezen hun eigen productiesystemen verbeteren. Afgelopen dinsdag 28 oktober bezochten zij de biologische slagerij Van Oers in Hedel.

Redenen voor een bezoek aan Nederland zijn de rijke historie van coöperaties en de belangrijke rol die zij spelen binnen de Nederlandse economie. Met de studietour laat Agriterra de Chinezen kennis maken met verschillende bedrijven in de varkensproductieketen, zoals het Varkens Innovatie Centrum te Sterksel en LLTB vakgroep varkenshouderij te Ell. Een bezoek aan Van Oers geeft de Chinezen inzicht in een efficiëntere manier van vleesverwerking. "De Chinezen slachten varkens met veel vet. Waar vet zit, zit geen vlees. Daarom is het extra belangrijk om ook het vet te kunnen verwaarden in producten als bijvoorbeeld leverworst, zoals wij hier in Nederland doen", aldus Henk.



De studietour is onderdeel van een project van Agriterra om het inkomen van varkenshouders in de minst welvarende provincie van China, Yunnan, te verbeteren. De rol van Agriterra is onder meer het versterken van de lokale coöperaties door kennisuitwisseling. Cees van Rij, teamleider boergenoteerde bedrijven bij Agriterra, ziet de studietour als een belangrijk onderdeel van de kennisoverdracht; "Met eigen ogen zien doet geloven. Vakgenoten spreken elkaars taal, dat is ook de kracht van de Agriterra-aanpak", aldus Cees. Na afloop van de studietour kunnen de Chinezen de kennis die zij mee naar huis nemen toepassen in de eigen keten. Dit moet uiteindelijk resulteren in sterkere coöperaties met betere inkomens voor hun coöperatieleden.

Voor meer informatie: www.agriterra.org en www.deliharmony.nl
Publicatiedatum: