Agriterra organiseerde deze week een studietour voor varkenshouders en coöperatiebestuurders uit Yunnan, China. De tour is opgezet om kennis uit te wisselen tussen de Chinese- en Nederlandse varkenshouderij. Hiervoor brengt de achtkoppige Chinese delegatie bezoeken aan collega's in Brabant, Limburg en Gelderland. Met de opgedane kennis en ervaring kunnen de Chinezen hun eigen productiesystemen verbeteren. Afgelopen dinsdag 28 oktober bezochten zij de biologische slagerij Van Oers in Hedel.
Redenen voor een bezoek aan Nederland zijn de rijke historie van coöperaties en de belangrijke rol die zij spelen binnen de Nederlandse economie. Met de studietour laat Agriterra de Chinezen kennis maken met verschillende bedrijven in de varkensproductieketen, zoals het Varkens Innovatie Centrum te Sterksel en LLTB vakgroep varkenshouderij te Ell. Een bezoek aan Van Oers geeft de Chinezen inzicht in een efficiëntere manier van vleesverwerking. "De Chinezen slachten varkens met veel vet. Waar vet zit, zit geen vlees. Daarom is het extra belangrijk om ook het vet te kunnen verwaarden in producten als bijvoorbeeld leverworst, zoals wij hier in Nederland doen", aldus Henk.
De studietour is onderdeel van een project van Agriterra om het inkomen van varkenshouders in de minst welvarende provincie van China, Yunnan, te verbeteren. De rol van Agriterra is onder meer het versterken van de lokale coöperaties door kennisuitwisseling. Cees van Rij, teamleider boergenoteerde bedrijven bij Agriterra, ziet de studietour als een belangrijk onderdeel van de kennisoverdracht; "Met eigen ogen zien doet geloven. Vakgenoten spreken elkaars taal, dat is ook de kracht van de Agriterra-aanpak", aldus Cees. Na afloop van de studietour kunnen de Chinezen de kennis die zij mee naar huis nemen toepassen in de eigen keten. Dit moet uiteindelijk resulteren in sterkere coöperaties met betere inkomens voor hun coöperatieleden.
Voor meer informatie: www.agriterra.org en www.deliharmony.nl
"Belangrijk om ook het vet te kunnen verwaarden"
Chinese varkenshouders bezoeken biologische slagerij Van Oers
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-12-01 Positieve resultaten voor slagersformule De Groene Weg
- 2023-11-30 GeluksVogeldag met thema dubbeldoel kippen
- 2023-11-30 Nudgingcampagne met biologisch vlees en vleeswaren gaande in AH-schappen
- 2023-11-23 Johan Walvoort vertelt op lokale radio over omschakeling naar biologisch
- 2023-11-21 Ammoniakemissie reductie bij varkens - vijf biologische bedrijven in beeld
- 2023-11-17 Minister Adema bezoekt biologisch varkenshouder
- 2023-11-15 QA manager Yarrah neemt modderbad
- 2023-11-08 "Meer dan de helft van de Europeanen vermindert vleesconsumptie"
- 2023-11-07 Vriesvers concept geïntroduceerd bij Ekoplaza Den Bosch
- 2023-11-06 Nieuw: nationale dierlijke database 'OrganicXLivestock'
- 2023-10-16 Eerste geval van blauwtong serotype 3 in Duitsland bevestigd
- 2023-10-11 “We willen vleesminnend Nederland helpen om voor duurzaam vlees te kiezen”
- 2023-10-09 Vleesnota 2023: vleesconsumptie is verder gedaald in 2022
- 2023-10-09 Veel te beleven tijdens de eerste Goed Verhaal Dag op bio-boerderijen in Vaassen, Buren en Zoeterwoude
- 2023-10-06 Bioveeteeltbedrijf Hierford wint BioVLAM 2023
- 2023-10-05 Bio-schapenhouders Wilko en Hermien Kemp zwaar getroffen door blauwtongvirus