Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leo Verbeek, BioVerbeek:

"Met sensoren direct overzicht koude en warme plaatsen in kas”"

Tholen - Bij het biologische glastuinbouwbedrijf BioVerbeek wordt de temperatuur in de kas nauwkeurig gemonitord met sensoren van het Taiwanese bedrijf Nietzsche, in Nederland gedistribueerd door Hotraco Horti en Climeco. Leo Verbeek vertelt: "Normaal zie je achteraf waar de fouten gezeten hebben. Nu hebben we direct een goed overzicht."





Dit jaar stonden Hotraco Horti en Climeco met de Clima-Scan op de GreenTech in Amsterdam. De Clima-Scan is een set draadloze temperatuur- en vochtigheidssensoren met een ontvanger waarmee het kasklimaat nauwkeurig gemonitord en eenvoudig uitgelezen kan worden. Rob Wientjens, adviseur bij Climeco, is al enige jaren bezig met de ontwikkeling van het systeem. Hij zag een jaar of vier geleden mogelijkheden voor sensoren. "Bij telers was er grote behoefte aan teeltondersteuning op basis van concrete gegevens. Daarom hebben we gekeken naar wat het best beschikbare systeem was om mee aan de slag te gaan." Dat bleken de sensoren van het Taiwanese bedrijf Nietzsche Enterprise te zijn. "Ze zijn flexibel, waterbestendig en de prijs klopt. Bovendien zijn ze op hoogte in te stellen en gaan er gangbare batterijen in. Dat maakt het een gebruiksvriendelijke set en daardoor blijven de jaarkosten laag."

Oorspronkelijk zijn de sensoren van Nietzsche Enterprise bedrijf ontwikkeld voor de buitenteelt. In samenwerking met Hotraco Horti en HG Innovative Solutions is het systeem aangepast voor gebruik in de glastuinbouw. "We hebben de sensorbehuizing voorzien van een filterkapje om de sensor te beschermen tegen vocht en schadelijke en oxiderende stoffen. Verder kan de sensor in een pijpje geplaatst worden om deze af te schermen van zonne-instraling. Ook is de communicatie software geoptimaliseerd om deze betrouwbaarder te maken en energieverbruik te minimaliseren ", vertelt Jan Christiaens van Hotraco Horti." Climeco heeft de software verder geschreven en geoptimaliseerd zodat het systeem ook makkelijk uitleesbaar is.








Ongelijkheid in de kas

De sensoren worden al sinds 2012 gebruikt in de kas van het biologische teeltbedrijf BioVerbeek. In 2011 werd daar een kas gebouwd waar technieken van Het Nieuwe Telen toegepast zijn. De luchtvochtigheid wordt beheerst door opgewarmde buitenlucht tussen het gewas te blazen. In combinatie met de dubbele schermen kan er meer dan 20% op de warmtevraag bespaard worden, bleek uit onderzoek dit jaar. Maar voor teler Leo Verbeek was deze nieuwe manier van telen wel even wennen. "We hadden geen ervaring met het systeem en eigenlijk hebben we nog nooit zoveel ongelijkheid in de kas gehad als toen we net in de nieuwe kas begonnen", vertelt hij. "Het lijkt alsof het effect van 1 of 2 graden koeler verder versterkt wordt met het nieuwe systeem. We moesten er echt mee leren werken en dat lukte met de sensoren. Normaal zie je achteraf waar de fouten gezeten hebben, maar dan kun je er niets meer aan doen. Nu hebben we direct een goed overzicht. In deze tijd gebeurt er misschien niet veel spannends in de kas. "Maar in de winter en in het voorjaar kijk ik dagelijks."



Temperatuur

De sensoren meten zowel temperatuur als luchtvochtigheid, maar van dat laatste maakt Verbeek nog niet veel gebruik. "Misschien kunnen we daar in de toekomst meer mee doen – bekijken of je in een risicozone komt? Maar we telen in de grond, dus de luchtvochtigheid is hier 's nachts altijd bijzonder hoog. En we pakken het stap voor stap aan – eerst kijken hoe we de temperatuur gelijk krijgen." Op 2 hectare hangen 42 sensoren. Waarom verhangt Verbeek de sensoren niet? Dan zou hij met minder sensoren toekunnen. "Dan kun je wel de problemen op één moment uit je teelt halen, maar in de loop van het jaar kom je steeds andere situaties tegen. Bovendien willen we niet alleen problemen oplossen, maar juist de teelt ook fine-tunen."

Voor meer informatie:

Climeco
De Haaghe 21
6641 JA Beuningen (Gelderland)
Tel.: +31 77 398 77 97
Email: info@climeco.eu
Internet: www.climeco.eu

Hotraco
Stationsstraat 142
5963 AC Hegelsom
Tel. +31 (0)77 327 50 50
Fax +31 (0)77 327 50 51
info@hotraco.com
www.hotraco.com