Hotsoup heeft versgeoogste Chinese biologische thee
"Steeds meer Taiwanezen en Japanners verbouwen bio-thee in China"
Rogier geeft aan dat er grote veranderingen plaatsvinden in theeproducentenland. "De Taiwanezen en Japanners kopen ongerept land op in China om daar biologisch gecertificeerde thee te gaan verbouwen. Ongerepte grond is schaars in Taiwan en Japan, tevens zijn de personeelskosten in China behoorlijk lager. Het duurt 3 jaar voordat je kan oogsten van een theestruik, die ongeveer 3 jaar is wanneer die wordt geplant. Als een struik ongeveer 6 jaar oud is geeft hij de maximale opbrengst. Het is duidelijk dat het opzetten van een theeplantage flinke investeringen kost."
Hij vertelt dat de kwaliteit van thee door een aantal factoren bepaald wordt: "Het terroir, de aard van de theevariëteit, de wijze van plukken - met de hand of machinaal - en natuurlijk het uiteindelijke verwerken. Hiervoor zijn verschillende opties, zoals verwelken, oxideren, rollen en roosteren."
Zo vond Rogier een zeer interessant Taiwanees familiebedrijf die de Yellow Mountains in China heeft uitgekozen om een biologische plantage te starten. "Dit Taiwanese bedrijf heeft hun know-how en theeproductietechnieken gebruikt om in het Chinese Anhui biologisch gecertificeerde thee te gaan verbouwen en verwerken. Ze hebben hiervoor naast lokale ook theevariëteiten uit Taiwan gebruikt. Na het ontvangen van de samples waren we aangenaam verrast, je proeft duidelijk dat de theemeesters oorspronkelijk afkomstig zijn uit Taiwan: De thee heeft een aangename viscositeit, zoet en weinig bitterheid. Het resultaat is een mooie fusie tussen de Chinese en Taiwanese theecultuur; het 'terroir' van de rijke bodem in Huangshan, gelegen in Zuid Anhui, China, geeft al de theeën een verbindend element, de theeën zijn duidelijk verwant."
Klik hier voor meer informatie over het assortiment van Hotsoup.nl.