"Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de veiligheid van vlees"

Vion zet vleeskeuringen vanaf nu online

Vanaf vandaag rapporteert Vion in Nederland over de kwaliteit van haar werkzaamheden op het gebied van voedselveiligheid, productintegriteit en dierenwelzijn. De publicatie van de kwaliteitsrapportage op de website van Vion (www.vionfood.nl) geeft een duidelijk beeld over de hoeveelheid en kwaliteit van het door Vion verwerkte vlees over de afgelopen maanden, de resultaten van de overheidskeuringen en reguliere audits en de omstandigheden waarin de verwerking van vlees plaatsvindt.

De vleesverwerkende keten waar Vion onderdeel van uitmaakt levert dagelijks voedsel voor miljoenen consumenten. Deze professionele keten is opgebouwd uit strak op elkaar afgestemde schakels. Het is van het allergrootste belang dat binnen de keten op het gebied van voedselveiligheid, productintegriteit en dierenwelzijn de hoogst mogelijke standaard wordt gehanteerd.

"Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de veiligheid van vlees. Wij realiseren ons hoe belangrijk onze rol daarin is. Daarom zet Vion vanaf vandaag bij wijze van spreken de deuren van de slachterijen open, zodat iedereen met eigen ogen kan zien hoe zorgvuldig wij werken en dat we niets te verbergen hebben. Ik kan niet garanderen dat in het productieproces geen incidenten plaatsvinden. Maar ik kan wel verzekeren dat we die altijd zelf bekend zullen maken met daaraan gekoppeld de maatregelen die we genomen hebben om herhaling te voorkomen. We staan voor veilig en eerlijk vlees. Indien we vaststellen dat incidenten zijn terug te voeren op ongewenst gedrag van individuen, wordt opgetreden. Het goede werk van vele anderen mag niet worden gefrustreerd door ongewenst gedrag van individuen", zegt Michiel Herkemij, CEO van Vion Food.

De publicatie van de keurings- en auditresultaten door Vion past in de initiatieven zoals vastgelegd in de Taskforce Voedselvertrouwen van minister Schippers (VWS) en staatssecretaris Dijksma (EZ). Andere deelnemers in de Taskforce zijn onder andere de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). De Taskforce streeft naar een verdere kwaliteitsverbetering in de sector en daarmee naar een groter vertrouwen in de kwaliteit van het voedsel bij de consument.

Sector breed

De vandaag gepresenteerde gegevens zijn onder andere gebaseerd op keuring en toezicht door de NVWA. Andere audit rapporten van bijvoorbeeld Lloyds en Skal, zullen op termijn integraal door Vion worden gepubliceerd zodra met alle partijen overeenstemming is bereikt over de wijze waarop. Op dit moment voldoet Vion vanzelfsprekend aan alle wettelijke eisen en normen. Daarenboven voldoet Vion ook aan door retailers, foodservice en verwerkende industrie opgestelde additionele eisen op het gebied van voedselveiligheid, productintegriteit en dierenwelzijn.

Als eerste in Nederland voldoet Vion aan de Integriteitsmodule van CBL voor het duurzame vlees. De eerste drie vestigingen - Scherpenzeel, Groenlo en Apeldoorn - zijn inmiddels ook al gecertificeerd door Lloyds en de andere Nederlandse vestigingen volgen later dit jaar. Tijdens een recente audit van de US Food Safety Inspection Service (USDA-FSIS) autoriteiten zijn de varkensslachterijen van Vion - als enige in Nederland - opnieuw goedgekeurd voor de export van vers varkensvlees naar de Verenigde Staten.

"Vandaag hebben we een volgende stap gezet op weg naar een optimaal proces van de hoogst mogelijke kwaliteit. Ik ben blij me gesteund te voelen door partijen als de NVWA, de ministeries en de levensmiddelenindustrie. En ik hoop dat iedereen binnen de sector zijn verantwoordelijkheid pakt, zodat de consument kan vertrouwen op de kwaliteit van het vlees. Hoewel wij al veel hebben bereikt, realiseer ik me dat er nog stappen zullen moeten volgen voordat we de hoogst mogelijke kwaliteit binnen onze organisatie en binnen de keten blijvend hebben gegarandeerd. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit de juiste aanpak is", besluit Herkemij.

Belangrijkste kerngegevens eerste rapportage

De belangrijkste kerngegevens van de kwaliteitsrapportage die Vion vandaag bekendmaakt op de website betreffen het aantal varkensslachtingen in de Nederlandse vestigingen van Vion, de daarmee samenhangende keuringsgegevens en de audits die zijn uitgevoerd door de NVWA. Soortgelijke gegevens betreffende de rundvleesverwerking volgen later. Daarbij publiceert Vion voortaan de auditrapporten van de NVWA integraal op de website, te beginnen met alle rapporten van 2014. Tenslotte gaat Vion zo maandelijks aanvullende informatie publiceren op de website die betrekking heeft op vaststellingen van incidenten gedurende het proces. Het gaat hier om incidenten tijdens het transport, gedurende het verwerkingsproces en om ongewenst gedrag op de werkvloer.

Vion Food

Vion Food is een internationaal opererend foodbedrijf met productielocaties in Nederland en Duitsland. Vion Food produceert en verwerkt hoogwaardige varkensvlees- en rundvleesproducten en levert wereldwijd klantspecifieke producten en innovatieve concepten aan retail-, industriële- en foodserviceklanten. In 2013 realiseerde Vion Food met circa 13.000 (inleen)medewerkers een omzet van 7 miljard euro. Vion is niet beursgenoteerd en heeft één agrarische aandeelhouder, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) met circa 10.000 leden.

Voor meer informatie: www.vionfood.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.