Skal verschuift datum etiketaanpassing op aandringen bedrijven

Nederlandse bedrijven in de biologische voedingssector krijgen een jaar langer de tijd om de etiketten aan te passen van producten die zij in het buitenland laten bereiden. De Vereniging Biologische Producenten en Handel (VBP) en ketenorganisatie Bionext hebben hiervoor gepleit bij Skal Biocontrole en het ministerie van Economische Zaken en dit advies is overgenomen. De etiketaanpassing moet nu per 1 januari 2016 doorgevoerd zijn.

De bedrijven zouden aanvankelijk per 1 januari 2015 hun etiketten moeten aanpassen. In de Europese Verordening staat dat de controlerende instantie vermeld moet worden van het land waarin het product is geproduceerd of verpakt. Skal heeft tot nu toe altijd toegestaan dat op producten die in het buitenland bereid worden onder de naam van een Nederlands bedrijf, de Skalcode NL-BIO-01 werd vermeld.

Volgens de VBP en Bionext was de voorgenomen ingangsdatum van 1 januari 2015 niet werkbaar voor de bedrijven en zouden de bedrijven veel verpakkingsmateriaal moeten weggooien. Paulien Veerman, VBP: "Bedrijven in de biologische sector werken zo duurzaam mogelijk en willen dit soort verspilling graag voorkomen. Het is bovendien kapitaalvernietiging."

Op aandringen van de organisaties heeft Skal Biocontrole besloten de ingangstermijn te verschuiven naar 1 januari 2016. Bionext en de VBP zijn verheugd over dit resultaat. Veerman: "Als wij niet aan de bel hadden getrokken, waren er flinke problemen ontstaan. We zijn blij dat we dit op deze manier met Skal hebben kunnen oplossen."

Klik hier voor het berichtje op de Skal-website.

Bron: Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven