Gezond eten is ook een kwestie van gewoon je gezond verstand gebruiken. Dat benadrukken Jutka Halberstadt en Jaap Seidell, schrijvers van het boek 'Het voedsellabyrint'.
Beide voedselwetenschappers proberen daarin enige helderheid te verschaffen in het woud van adviezen over wat nu wel en niet gezond is om te eten. En terwijl een kleine groep bijna obsessief met voeding bezig is, interesseren dit soort vragen een heel grote groep helemaal niet. Seidell en Halberstadt hopen een steentje te kunnen bijdragen aan deze 'mismatch'.
Jutka gaat desgevraagd wat dieper in op de opmerking dat biologisch vlees niet gezonder is dan niet-biologisch vlees. Jutka: "Het is wel fijner voor het dier. Dus we zeggen niet dat je het niet moet eten. Dat is wel prima dat je het eet. Maar je moet niet denken dat je er opeens heel gezond van zult worden."
Jaap: "Dit boek laat zien hoe onze voedingsgewoonten tot stand en wat kun je er eigenlijk aan doen? Het boek is vooral bedoeld om te begrijpen waarom heel veel mensen eigenlijk helemaal geen gezond leven kunnen leiden. Ze leiden een ongezond leven omdat ze veel stress, in een armoedige situatie zitten en omdat er van alles mis is in hun voedselomgeving omdat ze niet geleerd hebben hoe het moet."
Klik hier om het fragment te beluisteren.
Bron: Radio 1

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Jutka Halberstadt (schrijfster 'Het voedsellabyrint'):
"Biologisch vlees wel diervriendelijker, niet gezonder"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-18 Nieuw handboek geeft maatregelen voor diergezondheid en milieu in de biologische varkenshouderij
- 2022-05-17 Maatschap Boerrigter Bio wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2022-05-16 Eerste Belgische varkens geleverd aan De Groene Weg
- 2022-05-11 Tweede Kamer stemt tegen motie over vleestaks
- 2022-04-29 Zo worden stierkalfjes grootgebracht
- 2022-04-19 De Groene Weg in de prijzen met commercial
- 2022-03-31 Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?
- 2022-03-23 "We kunnen het schaarse graan beter aan mensen geven dan aan dieren in de bio-industrie"
- 2022-03-18 Bio-varkenshouders koude vriescel van -40 graden in
- 2022-03-18 BioForum wil nood aan microslachthuizen in kaart brengen
- 2022-03-17 Boeren met Jersey koeien, kalfjes en stierkalveren wisselen ervaringen uit
- 2022-03-09 Biologische varkens in het Jeugdjournaal
- 2022-03-08 Eco Fields wordt Farm Fields
- 2022-03-04 Van 900 naar 1300 biologische vleesvarkens met nieuwe stal
- 2022-02-25 Vlaanderen: Welke impact heeft het PAS-akkoord op de biosector?
- 2022-02-23 TAPP Coalitie blij met steun Rabobank voor eerlijke vleesprijs
- 2022-02-07 "Het eerste volledige jaar dat we biologisch zijn"
- 2022-02-03 "Prijs van vlees zou vanwege milieu-impact 20 tot 60% hoger moeten zijn"
- 2022-01-28 "We willen geen vlees weggooien, daar heeft het dier niet voor geleefd"
- 2022-01-21 Oostenrijk: Veel vraag naar biologisch varkensvlees