Gezond eten is ook een kwestie van gewoon je gezond verstand gebruiken. Dat benadrukken Jutka Halberstadt en Jaap Seidell, schrijvers van het boek 'Het voedsellabyrint'.
Beide voedselwetenschappers proberen daarin enige helderheid te verschaffen in het woud van adviezen over wat nu wel en niet gezond is om te eten. En terwijl een kleine groep bijna obsessief met voeding bezig is, interesseren dit soort vragen een heel grote groep helemaal niet. Seidell en Halberstadt hopen een steentje te kunnen bijdragen aan deze 'mismatch'.
Jutka gaat desgevraagd wat dieper in op de opmerking dat biologisch vlees niet gezonder is dan niet-biologisch vlees. Jutka: "Het is wel fijner voor het dier. Dus we zeggen niet dat je het niet moet eten. Dat is wel prima dat je het eet. Maar je moet niet denken dat je er opeens heel gezond van zult worden."
Jaap: "Dit boek laat zien hoe onze voedingsgewoonten tot stand en wat kun je er eigenlijk aan doen? Het boek is vooral bedoeld om te begrijpen waarom heel veel mensen eigenlijk helemaal geen gezond leven kunnen leiden. Ze leiden een ongezond leven omdat ze veel stress, in een armoedige situatie zitten en omdat er van alles mis is in hun voedselomgeving omdat ze niet geleerd hebben hoe het moet."
Klik hier om het fragment te beluisteren.
Bron: Radio 1

Abonneren
Vacatures
- Rozenplanner
- Ervaren Internationaal Salesmanager
- Int. Product- en Cropspecialist Propagation (opkweek)
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
- HAK zet in op 100% biologische productie
- Fotoreportage Biobeurs: wennen in Den Bosch
- "Regeneratieve landbouw is keiharde greenwashing door multinationals"
- Verdienmodellen en de wereld op z'n kop
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
Jutka Halberstadt (schrijfster 'Het voedsellabyrint'):
"Biologisch vlees wel diervriendelijker, niet gezonder"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst
- 2022-12-19 Onderzoek geeft overzicht opties ammoniakreductie in stallen voor biologische varkens
- 2022-12-16 "Marktaandeel Eko Holland Vee en Vlees groeit snel"
- 2022-12-13 Bio-boeren onder druk door afnemende vraag in Nederland en Duitsland
- 2022-12-12 "Dat verenigingsgevoel is een groot goed"
- 2022-12-07 Opties voor ammoniakreductie in stallen voor biologische varkens
- 2022-12-06 Fermentatieproef: betere voederconversie en groei vooral bij de lichtste biggen
- 2022-12-06 Veel Duitse consumenten besparen op aankopen van vlees