Meer dan 100 mensen in België zakten op zondag 12 oktober af naar twee van de deelnemende boerderijen van Toekomst Zaaien, om de akkers in te zaaien. Ook op 19 oktober kan men nog deelnemen aan deze actie. Op het openingsweekend van Toekomst Zaaien hing een uitstekende sfeer. In vergelijking met de natte zaterdag maakt de herfstzon het tot de ideale gelegenheid om wintergraan te zaaien.
Nieuwsfoto: Tim Vandewiele, De Zaaier.
Veertig toegewijde mensen kwamen samen op boerderij De Zaaier in Ruddervoorde om daar samen met boer Diederik Steyaert wintertarwe te zaaien. Met de oogst zullen zij lekker en voedzaam brood bakken op ambachtelijke wijze. "Het is belangrijk om deze oude ambacht levendig te houden en de kennis door te geven", aldus Diederik. Bij Widar in Wortel strooiden de mensen rogge en speltzaad uit over de akker om het graan te zaaien. Na afloop kregen de deelnemers zaadjes van korenbloem en bijenweide mee naar huis om zelf uit te zaaien.
Boer en burgers verenigen zich met positieve acties als protest tegen de opkomst van genetisch gemanipuleerd zaadgoed en de toenemende macht van enkele zaadbedrijven. Met de recente oprichting van een internationaal handelsplatform willen zij patenten op de natuurlijke eigenschappen in zaden verhandelen en zo langzaam maar zeker de hele landbouw en voedselketen ondergeschikt maken aan hun aandeelhoudersbelangen.
Nieuwsfoto: Tim Vandewiele, De Zaaier.
Het gevolg is dat er steeds meer monoculturen zijn en minder diversiteit bij de boeren op het land. Voor de consument betekent dat minder keuze in de winkel en een landschap dat steeds eenzijdiger wordt. De tweede editie van Toekomst Zaaien wordt op zondag 19 oktober afgesloten met acties in provincie Limburg en Oost-Vlaanderen.

Abonneren
Vacatures
- (Jr.) Specialist Duurzaamheid en Data
- Junior Kwaliteitscontroleur
- Productieleider
- Salesmanager substraten West-Europa
- Manager Quality Assurance (QA)
- Accountmanager Data Management - Agri
- Head Grower Greenhouse Canada
- Lead Auditor Kwaliteit & Processen
- Junior account manager
- Accountmanager
Top 5 - gisteren
- "De bio-sector is niet welkom onder alle deskundigen en organisaties die voor deze ronde tafel zijn uitgenodigd"
- Pipie Smits van Oyen is nieuwe voorzitter Biohuis
- Lidl zet in op biologische huismerken
- Speeltuin voor opgehokte kippen
- Groenboeren Conferentie 'Hoe dan wel?': zaterdag 4 februari op Educatorium UvU
Top 5 - afgelopen week
- PFAS gevonden in biologische eieren in Denemarken
- Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- Biologische sector is ondanks grote uitdagingen positief gestemd
- "Wij maken bio-pindakaas met hart en ziel, daarom maken wij kans tegenover het grote geld"
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
Top 5 - afgelopen maand
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-27 Carl Siegert grijpt naast EZK Energy award
- 2023-01-24 Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd
- 2023-01-11 Bakker Bolhuis bakt geen bio-roggebrood meer vanwege hoge energieprijzen
- 2022-12-23 Terugblik biologische granenmarkt 2022
- 2022-12-22 "Die 15 verschillende 'handjes aan het deeg' maken deze speculaas echt uniek"
- 2022-11-09 "Bevlogen politici zoals Hawre Rahimi zijn in Den Haag nog dun gezaaid"
- 2022-11-02 "Rogge levert niet veel op, maar is wel een mooi gewas voor de grond"
- 2022-10-31 Vernieuwd uniform bio-broodassortiment van Van der Westen organic family bakery
- 2022-10-24 "Wat ze ons nu voorschotelen, is gewoon niet toereikend"
- 2022-10-20 "Had ik dan niet zo energiezuinig moeten zijn?"
- 2022-10-12 West-Brabant maakt kennis met biologisch molenbrood
- 2022-10-07 PLUS breidt broodassortiment uit met dagverse biologische broden
- 2022-10-05 "De markt voor biologische granen is nog aan het groeien"
- 2022-09-27 Supermarkten schimmig over vers afgebakken broodjes
- 2022-09-21 Nieuw bij BD-Totaal: Grainfields bakmixen
- 2022-09-19 "Als de overheid niets doet, voorzie ik een kaalslag"
- 2022-09-08 Bakkersbedrijven dringen aan op oplossing voor stijgende energiekosten
- 2022-07-13 België: biologisch roggemeel teruggeroepen
- 2022-07-04 Mimo: Biologische chocolate-chipkoekjes om af te bakken
- 2022-06-10 "Met biologische smaak- en kleurstoffen kunnen bakkers en patissiers hun producten echt een wauw-effect geven"