Meer dan 100 mensen in België zakten op zondag 12 oktober af naar twee van de deelnemende boerderijen van Toekomst Zaaien, om de akkers in te zaaien. Ook op 19 oktober kan men nog deelnemen aan deze actie. Op het openingsweekend van Toekomst Zaaien hing een uitstekende sfeer. In vergelijking met de natte zaterdag maakt de herfstzon het tot de ideale gelegenheid om wintergraan te zaaien.
Nieuwsfoto: Tim Vandewiele, De Zaaier.
Veertig toegewijde mensen kwamen samen op boerderij De Zaaier in Ruddervoorde om daar samen met boer Diederik Steyaert wintertarwe te zaaien. Met de oogst zullen zij lekker en voedzaam brood bakken op ambachtelijke wijze. "Het is belangrijk om deze oude ambacht levendig te houden en de kennis door te geven", aldus Diederik. Bij Widar in Wortel strooiden de mensen rogge en speltzaad uit over de akker om het graan te zaaien. Na afloop kregen de deelnemers zaadjes van korenbloem en bijenweide mee naar huis om zelf uit te zaaien.
Boer en burgers verenigen zich met positieve acties als protest tegen de opkomst van genetisch gemanipuleerd zaadgoed en de toenemende macht van enkele zaadbedrijven. Met de recente oprichting van een internationaal handelsplatform willen zij patenten op de natuurlijke eigenschappen in zaden verhandelen en zo langzaam maar zeker de hele landbouw en voedselketen ondergeschikt maken aan hun aandeelhoudersbelangen.
Nieuwsfoto: Tim Vandewiele, De Zaaier.
Het gevolg is dat er steeds meer monoculturen zijn en minder diversiteit bij de boeren op het land. Voor de consument betekent dat minder keuze in de winkel en een landschap dat steeds eenzijdiger wordt. De tweede editie van Toekomst Zaaien wordt op zondag 19 oktober afgesloten met acties in provincie Limburg en Oost-Vlaanderen.
Abonneren
Vacatures
Toekomst Zaaien in volle gang, doe mee!
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-21 Rose & Vanilla sluit crowdfunding maximaal succesvol af met 300.000 euro
- 2023-09-20 Nieuw: sojameel van biologische sojabonen
- 2023-09-08 "Het geeft een kick als je ziet dat van jouw graan brood gebakken wordt"
- 2023-08-09 "We willen de Surinaamse keuken ook beschikbaar maken voor de consument die biologisch eet"
- 2023-08-07 Veiligheidswaarschuwing SlooOW Rustieke Meergranen Baguette
- 2023-07-13 Le Pain Quotidien introduceert 'cannabisbrood'
- 2023-07-06 Het Graanschap wil graan weer op de kaart zetten bij boeren en bakkers
- 2023-06-27 Excursie proefveld biologische baktarwe: donderdagavond 6 juli in Kloosterburen
- 2023-06-21 "Deze sociale en biologische crackers komen recht uit het hart"
- 2023-06-14 Biologische rogge in het zonnetje gezet
- 2023-06-06 'Liefde voor het klimaat' bezoekt bio-boerin Willy van Buuren
- 2023-06-01 Biologische Stadsbakkerij Broodt bestaat 10 jaar
- 2023-05-30 Goede prijzen voor biologische graanpool 2022
- 2023-04-11 Wat is de kwaliteit van leven bij coeliakie?
- 2023-03-27 Nieuw: Spelt Amandelstaafjes en Haverkoekjes Hazelnoot Cacao
- 2023-03-16 "We hebben hier de voorbije weken al veel talenten zien ontluiken"
- 2023-03-14 Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- 2023-03-09 "Onze ambitie is om ieder jaar minder afval te produceren"
- 2023-03-07 Ontstaat in Rhijnauwen hét brood van de toekomst?
- 2023-02-06 PLUS start met verkoop brood van gisteren