Biologisch benefietdiner Hivos voor Sumba: 28 november

De ontwikkelingsorganisatie Hivos organiseert op 28 november een benefietdiner ten bate van het Indonesische eiland Sumba. Het evenement is onderdeel van een crowdfundingcampagne om het eiland te voorzien van 100 procent hernieuwbare energie.

Het benefietdiner in de Marmeren hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam is een initiatief van Amal Whyte, marketeer bij ANWB Media. Eerder dit jaar deed zij mee aan een prijsvraag voor de beste crowdfundingcampagne voor het Indonesische eiland Sumba, maar viel toen net buiten de prijzen. "Zij wilde toch haar voorstel uitwerken, en haar kennis en ervaring inzetten voor het goede doel", zegt Ilse Ambachtsheer van Hivos. "Whyte werkt nu in haar vrije tijd aan de organisatie van het benefietdiner."

Amal Whyte raakte drie jaar geleden, tijdens de eerste Hivos-campagne voor Sumba, al onder de indruk van het initiatief. "Het is een uniek project om een eiland 100 procent duurzaam te maken", zegt Whyte. "Ik deed dit jaar mee aan de prijsvraag, omdat ik zelf wilde ervaren hoe het is om te wonen in een maatschappij zonder elektriciteit."


Het campagnebeeld.

Als marketeer en creative events producer bij ANWB Media bood Whyte aan voor Sumba een benefietdiner te organiseren. "De bedoeling is om mensen en bedrijven die een relatie hebben met duurzaamheid of met Indonesië met elkaar te verbinden. Tijdens zo'n evenement kunnen ze netwerken en misschien iets voor elkaar betekenen."

Hernieuwbare energie

Op het eiland Sumba, vlakbij het populaire vakantie-eiland Bali, werkt Hivos samen met bewoners, overheden en bedrijven aan een eiland dat draait op 100 procent hernieuwbare energie. Het eiland moet uitgroeien tot voorbeeld voor andere plaatsen op aarde waar mensen nu nog geen elektriciteit hebben en koken in de ongezonde rook van houtvuurtjes.

De crowdfundingcampagne Give a Crap van Amal Whyte en de vier prijswinnaars is gericht op de aankoop van kleine biogasinstallaties, die poep van koeien en varkens omzetten in groen gas. Binnen 100 dagen willen de fundraisers 25.000 euro ophalen, voldoende voor tenminste 25 biogasinstallaties.

Eerdere acties leverden al een installatie met zonnepanelen op voor een middelbare school. "Het is bijzonder om zo'n ontwikkeling te stimuleren", zegt Whyte. "Het is goed voor de lokale economie. Kinderen kunnen hun huiswerk maken. Alleen omdat ze de beschikking krijgen over elektriciteit en verlichting."

Benefietdiner

Het benefietdiner vindt plaats in de Marmeren hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het diner wordt verzorgd door de Indonesische topkok Agus Hermawan van Restaurant Blauw in Amsterdam. EkoPlaza maakt een biologisch viergangenmenu mogelijk en levert de ingrediënten.

Whyte koos bewust voor die Indonesische sfeer, met onder meer een diner samengesteld door een Indonesische chef-kok. Daarnaast probeert zij ook een Indonesische dansgroep voor het evenement te contracteren. "Maar ik wil vooral laten zien hoe bijzonder het project voor Sumba is en ik hoop dat het meer bekendheid krijgt. Als mensen erover praten en in hun eigen omgeving, in het bedrijf of hun eigen leven, ook op zoek gaan naar duurzame oplossingen, is het evenement geslaagd." Daarnaast hoopt Whyte dat de deelnemers hun netwerk uitbreiden en nieuwe contacten opdoen.

Datum: 28 november

Het programma tijdens het benefietdiner duurt van 19:30 en tot 23:00 uur en wordt gepresenteerd door voormalig GTST-soapster Joris Putman, die in 2009 het duurzame entertainmentbureau Green Dream Productions oprichtte.

De kosten voor deelname van bedrijven is 250 euro per persoon voor een vier-gangendiner met een wijnarrangement en live entertainment. Voor bedrijven zijn speciale arrangementen en sponsorpakketten beschikbaar. De volledige opbrengst van het diner komt ten goede aan het project Sumba Iconic Island van Hivos.

Aanmelden kan per email direct bij Amal Whyte of via haar mobiele nummer: 06 53256457

Voor meer informatie: www.supportsumba.nl

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven