Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consument kritisch over de voedselveiligheid

ING: Omzetgroei supermarkten loopt terug, omzetvolume stijgt

De omzet van supermarkten groeit met 1,5% in 2014. Concurrentiedruk en prijsdaling van voedselgrondstoffen zorgen dat de prijzen in de supermarkt dit jaar minder sterk stijgen dan in 2013. De ontwikkeling van het omzetvolume is positiever dan een jaar geleden. Voor 2015 wordt een omzetgroei van 1,8% verwacht. Dat stelt het ING Economisch Bureau in de Sectorvisie Supermarkten.

Voor het eerst in 3 jaar komt de omzetgroei in de supermarkten vooral uit de toename van de hoeveelheid verkochte producten en blijft de prijsstijging in het schap relatief beperkt. De prijzen van veel verse producten waren in de eerste helft van 2014 lager dan een jaar eerder en ook koffie, thee en frisdrank daalden in prijs. In de tweede helft van 2014 zorgen onder andere lage prijzen voor groente en fruit en daling van verschillende voedselgrondstofprijzen voor een dempend effect op het prijspeil in de winkel.

Prijsdruk door concentratie in het midden van de markt

Sinds 2003 positioneert marktleider Albert Heijn zich qua prijzen nadrukkelijker in het midden van de markt. Tegelijkertijd bewegen LIDL en Aldi zich vanuit de onderkant van de markt omhoog, met grotere winkels en een breder en luxer assortiment. Hiermee winnen ze primaire klanten. Het gevolg is dat het midden van de markt steeds voller is geworden. Andere supermarktformules passen hun prijzen neerwaarts aan om te voorkomen dat ze duurder zijn dan Albert Heijn. De prijsdruk die dit met zich meebrengt, betekent onderaan de streep een lagere marge voor supermarkten

De foodconsument van de toekomst

Het succes van een supermarkt staat of valt bij de huidige en toekomstige bereidheid van de consument om zijn geld in die winkel te besteden. De consument is daarbij kritisch ten aanzien van factoren als prijs, locatie, assortiment en positionering.

Tegelijkertijd zijn consumenten, en hun vertegenwoordigers, kritisch op hoe bedrijven in de voedselketen opereren. De maatschappelijke aandacht spitst zich ondermeer toe op voedsel veiligheid en gezondheid. De invloed van de Y-generatie in die discussies stijgt, net als hun belang als doelgroep voor supermarkten. In een analyse in de Sectorvisie Supermarkten worden drie elementen behandeld: het vertrouwen van de consument, scenario's voor de toekomst en aanknopingspunten voor supermarkten op de thema's gezondheid en vertrouwen.

Zie voor meer informatie de Sectorvisie Supermarkten op de site van de ING.
Publicatiedatum: