Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Groene Welle wordt Ecoschool

Vandaag, op de dag van de duurzaamheid, start De Groene Welle officieel met het traject Ecoschools. In het bijzijn van verschillende leerlingen ondertekende dhr. E. Fikse, directeur vo en mbo van De Groene Welle, de intentieverklaring, waarmee de eerste stappen in het behalen van een officieel keurmerk zijn gezet. De Groene Welle doet mee met dit initiatief omdat 2014 voor de onderwijsinstelling het jaar van de duurzaamheid is. Deelname aan Ecoschools past hier goed bij en maakt concreet zichtbaar op welke manier de onderwijsinstelling duurzaam wil en kan zijn. Ook past het project goed bij het onderwijs; leerlingen hebben namelijk het voortouw en worden zo meer betrokken bij hun leeromgeving en hebben een hun actieve rol hierin.
 
Ecoschools is het internationale keurmerk voor duurzame scholen om gezamenlijk te werken aan een duurzame schoolomgeving. Het project wordt uitgevoerd door leerlingen van Het Groene Lyceum onder begeleiding van een aantal medewerkers. De komende maanden worden verschillende acties uitgerold. Zo zullen de leerlingen onderzoeken hoe de school omgaat met alle soorten afval, de vele aspecten van veiligheid, hygiëne en energieverbruik. Uiteraard zullen ze met verschillende aanbevelingen komen om duurzamer te gaan werken.
 
Aan het initiatief Ecoschools doen wereldwijd zo'n 43.000 scholen in 58 landen mee. Ook binnen Nederland begint het zijn vruchten af te werpen, met name bij groene onderwijsinstellingen. Vanaf 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, sluit dus ook De Groene Welle zich aan bij dit duurzame initiatief. Doel is om aan het einde van het traject een erkend keurmerk (de Groene Vlag) te behalen.
 

Groene vlag

Om de Groene Vlag te verkrijgen, doorloopt de school een zogenaamd zevenstappenplan. Dat begint met de ondertekening van een intentieverklaring. Vervolgens wordt er een duurzaamheidsscan (o-meting) uitgevoerd rondom tien thema's (bijvoorbeeld water, energie, afval, veiligheid), waaruit actiepunten worden opgesteld. Het opstellen van de actiepunten gebeurt door de leerlingen onder begeleiding van de overige leden van het projectteam. Met deze actiepunten gaat de school aan de slag om verbeteringen te realiseren en iedereen binnen de school te overtuigen van de noodzaak om zaken duurzamer aan te pakken.
 

Leerlingen aan zet

Binnen De Groene Welle hebben de leerlingen uit Het Groene Lyceum het voortouw. Zij monitoren ook of het gewenste effect bereikt wordt na invoering van de actiepunten. Na gemiddeld twee jaar, en zeven stappen verder, komt er een commissie van Eco-schools langs om te beoordelen of De Groene Welle in aanmerking komen voor het keurmerk en of we de 'Groene Vlag' mogen hijsen.
 
De leerlingen van Het Groene Lyceum zijn inmiddels goed geïnformeerd over de doelstellingen van Ecoschools. Zo hebben ze op donderdag 26 september een startbijeenkomst en een presentatie gehad van een vertegenwoordiger van Eco-schools. Hier bij zijn verschillende onderwerpen aan de orde gekomen, zoals welke rol spelen leerlingen, hoe gaan ze de rest van de school informeren en betrekken en welke verwachtingen hebben de leerlingen zelf.

Voor meer informatie: www.groenewelle.nl
Publicatiedatum: