Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EKO volgens… Elze-Lia Visser

Een regenworm probeert zich in veiligheid te brengen als Elze-Lia Visser haar hand in de donkere aarde steekt. Toen ze zes jaar geleden begon met telen van bramen en frambozen, waren er boeren in de buurt die zeiden: "Fruit? Op deze plek? Dat lukt nooit!" Maar Elze-Lia ging ervoor. Ze geloofde dat de grond veel te bieden had, mist zij goed werd behandeld. En zo ontstond het bedrijf Fruitweelde.

Kringloopgedachte

Elze-Lia: "Alles hangt met elkaar samen. Dierlijke mest biedt voeding voor de bodem, de bodem biedt voeding voor de vruchten en de vruchten bieden voeding voor de mens. Ik vind het mooi om vanuit de kringloopgedachte naar de natuur te kijken."


Elze-Lia.

De bodem leeft

"Je ziet het niet aan de buitenkant, maar in de aarde zijn talloze insecten en organismen aan het werk." Op lange percelen staan frambozen- en braamstruiken. Sinds een paar jaar verwerkt Elze-Lia ook kiwibessen, kersen en pruimen. "Ik wil de bodem voeden, niet de plant. Ik geloof dat planten alleen maar gezond kunnen worden, als de bodem dat is. Daar halen ze immers hun voedingstoffen vandaan. Ik probeer dan ook zo min mogelijk in te grijpen in het systeem. Alleen als de oogst in gevaar zou komen, zou ik iets doen met biologische middelen."

Sociaal en eerlijk

Fruitweelde staat in samenhang met haar omgeving. Uit de directe omgeving komen mensen helpen bij de oogst. Daarbij zijn ook enkele buitenlandse mensen, die door het werk bij Fruitweelde als gezin herenigd zijn in de zomerperiode. Respect voor elkaar, elkaars grenzen en een eerlijke beloning zijn grondbeginselen. "Met mijn bedrijf Fruitweelde heb ik ook een verantwoordelijkheid voor het welzijn van onze omgeving. In het zomerseizoen loopt hier een bonte mix van plukkers rond. Respect voor elkaar vind ik daarbij van belang. Daarnaast hebben we het initiatief genomen voor een pergola-moestuin voor dorpsbewoners te starten, ook daar dus lokale verbondenheid."



Bron: Stichting EKO-keurmerk
Publicatiedatum: